ExterneUE / Nato

Kosovo face un pas spre aderarea la Consiliul Europei

Luni, 25 aprilie, Kosovo a făcut un pas spre aderarea la Consiliul Europei, organizaţie de referinţă în domeniul drepturilor omului, perspectivă combătută de Serbia, care se opune recunoaşterii internaţionale a fostei sale provincii, informează AFP.

Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a transmis spre avizare cererea de aderare Adunării Parlamentare a Consiliului, care reuneşte 46 de state, au declarat oficiali ai instituţiei. Adunarea Parlamentară îşi va da avizul la o dată care nu este stabilită, au explicat aceştia. Următoarea şedinţă a Biroului Adunării este programată vineri.

Ministrul de externe al Kosovo, Donika Gërvalla-Schwarz, a salutat decizia Comitetului de Miniştri, afirmând pe Facebook că organismul a aprobat candidatura cu majoritatea necesară de două treimi.

”Pentru noul nostru stat, decizia de astăzi marchează un pas istoric, poate cel mai important de la independenţa noastră”, a declarat ea, avertizând în acelaşi timp că procesul de aderare rămâne „lung şi dificil”.

În mai 2022, Kosovo şi-a depus candidatura la scurt timp după ce Rusia fost exclusă din Consiliu, după invadarea Ucrainei. Plecarea Moscovei, aliatul istoric al Belgradului, ar trebui să faciliteze obţinerea de către Priştina a majorităţii de două treimi.

„Vom vota împotriva apartenenţei aşa-zisului Kosovo la Consiliul Europei”, a declarat preşedintele sârb Aleksandar Vucic reporterilor.

„Această zi va rămâne o zi de ruşine pentru Consiliul Europei”, a spus ministrul său de Externe, Ivica Dacic, citat de televiziunea naţională.

Belgradul nu a recunoscut niciodată independenţa Priştinei, declarată în 2008, opoziţie susţinut de Rusia şi China, ceea ce privează Kosovo de a deveni membru al ONU.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *