Internațional

Kremlin: Putin și Macron nu au mai avut convorbiri de două luni pentru că Franța este o țară neprietenoasă

Președintele Rusiei, Vladimir Putin și liderul francez, Emmanuel Macron nu au mai avut convorbiri telefonice de două luni pentru că Franța este o „țară neprietenoasă” cu Rusia și cu care discuțiile nu sunt, în prezent, „necesare”, a declarat, vineri, Dmitri Peskov.

„Ei bine, mai întâi Franţa este un stat neprietenos în ceea priveşte acţiunile pe care le întreprinde faţă de ţara noastră”, a declarat Dmitri Peskov, răspunzând unei întrebări privind absenţa discuţiilor telefonice recente între cei doi lideri, care discutaseră frecvent la începutul anului, înainte dar și după declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, conform AFP, citat de Agerpres.

„Ei nu se sună pentru că estimează că nu a venit momentul şi că în prezent pur şi simplu nu este necesar. Dacă vor simţi că este necesar, se pot suna imediat”, a declarat Peskov.

Ultima discuţie oficială între Putin şi Macron datează din 28 mai, când cei doi președinți au discutat telefonic, împreună cu cancelarul german Olaf Scholz, despre soarta soldaţilor ucraineni luaţi prizonieri de armata rusă.

Anterior, Macron a avut discuţii telefonice cu Putin la începutul lui mai, la începutul lui martie şi în cinci rânduri în februarie, în plină perioadă de amplificare a tensiunilor, până la începutul invaziei, pe 24 februarie. Macron a mers la Moscova pe 7 februarie pentru a se întâlni cu Putin.

Aceste contacte numeroase i-au adus critici preşedintelui francez, unii reproşându-i că a avut discuţii regulate cu dictatorul de Kremlin fără a reuşi să-l împiedice să înceapă războiul împotriva Ucrainei.

Rusia califică drept „neprietenoase” ţările care, asemeni Franţei, au adoptat sancţiuni împotriva ei după ce a invadat Ucraina.

De asemenea, Kremlinul nu a încetat să mărească această listă a ţărilor ”neprietenoase” vizate de represalii ale Rusiei. Pe această listă se află SUA, Australia, Canada, Regatul Unit, Noua Zeelandă, Japonia, Coreea de Sud, Norvegia, Taiwan şi toate statele membre UE.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *