CSI / Rusia

Kremlin: Putin va decide mai aproape de data evenimentului dacă va participa la conferinţa BRICS din Africa de Sud. Țara este membră CPI si ar trebui teoretic să îl aresteze pe președintele rus

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, va decide mai aproape de data evenimentului dacă va participe la conferinţa BRICS ce va avea loc în luna august în Africa de Sud, a anunţat luni, 24 aprilie, Kremlinul, informează Reuters.

Africa de Sud, membră a Curţii Penale Internaţionale (CPI), menţine relaţii bune cu Rusia, însă teoretic ar trebui să-l aresteze pe Vladimir Putin în baza mandatului emis în luna martie de CPI în contextul acţiunilor Moscovei în Ucraina.

Fiind întrebat în timpul unei conferinţe de presă regulate dacă Vladimir Putin va participa la conferinţa BRICS, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a spus că „o decizie adecvată va fi luată mai aproape de data evenimentului”.

„Dar în orice caz Rusia va lua parte activă (la conferinţă)”, a mai adăugat Peskov, descriind BRICS drept „o asociaţie foarte importantă”.

Grupul BRICS, acronim care vine de la numele ţărilor membre Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, este considerat o puternică piaţă emergentă, alternativă celei din Occident.

Vă amintim că Curtea Penală Internaţională a emis în martie un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin sub suspiciunea de „deportare” de copii ucraineni în cursul ofensivei Moscovei împotriva Ucrainei.

Moscova nu şi-a ascuns programul prin care a adus mii de copii ucraineni în Rusia, însă l-a prezentat drept o campanie umanitară menită să-i protejeze pe orfanii şi copiii abandonaţi în zona de conflict.

Peskov a descris atunci mandatul emis de CPI drept „scandalos şi inacceptabil”.

Rusia nu este membră a CPI şi este puţin probabil ca Vladimir Putin să sfârşească în viitorul apropiat judecat de aceasta. Însă mandatul emis pe numele său înseamnă că el ar putea fi arestat şi trimis la Haga dacă se va deplasa în orice stat membru al CPI.

CPI a mai emis de asemenea un mandat de arestare pe numele Mariei Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile omului, în baza aceloraşi acuzaţii.

Africa de Sud este criticată de la începutul războiului în Ucraina pentru apropierea sa de Moscova. Pretoria afirmă că respectă o poziţie „neutră” şi refuză să se alăture apelurilor ţărilor occidentale de a condamna Rusia, explicând că vrea să favorizeze dialogul între beligeranţi.

Africa de Sud a găzduit în februarie exerciţii navale cu Rusia şi China în largul coastelor sale.

Legăturile între Africa de Sud şi Rusia datează din perioada apartheidului, Kremlinul sprijinind Congresul Naţional African (ANC) în lupta împotriva regimului rasist.

Mandatul de arestare emis de CPI a zdruncinat scena politică în Africa de Sud. Primul partid al opoziţiei, Alianţa Democratică (DA), a cerut ca Vladimir Putin să fie arestat, solicitând CPI să forţeze mâna guvernului sud-african.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *