CSI / Rusia

Kremlin: „Ultimele rămăşiţe” ale acordurilor de control al armamentelor între Rusia şi SUA „dispar”

”Ultimele rămăşiţe” ale acordurilor de control al armamentelor între Rusia şi SUA dispar, a declarat vineri Kremlinul, după ce un grup de senatori americani a introdus joi un proiect de lege ce prevede retragerea Statelor Unite din tratatul New START privind controlul armamentului nuclear, transmite Reuters.

Preşedintele rus Vladimir Putin a suspendat în februarie participarea Rusiei la acest tratat, care limitează numărul de focoase nucleare strategice pe care SUA şi Rusia le pot desfăşura.

”Nu putem decât să declarăm cu regret că nu există deloc contacte serioase, substanţiale pe aceste probleme între Moscova şi Washington”, le-a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

”Să spunem doar că ultimele rămăşiţe ale cadrului juridic internaţional în acest domeniu dispar”, a adăugat el.

Tratatul New START a fost semnat la Praga în 2010, a intrat în vigoare la 5 februarie 2011 şi a fost prelungit în 2021 cu cinci ani imediat după ce preşedintele american Joe Biden şi-a preluat mandatul.

Tratatul limitează arsenalele nucleare ale Statelor Unite şi Rusiei la 800 lansatoare şi 1.550 de focoase de fiecare parte. Ambele părţi au atins aceste limite în 2018.

Rusia are cel mai mare arsenal de arme nucleare din lume, de aproape 6.000 de focoase, potrivit experţilor. Împreună, SUA şi Rusia deţin în jur de 90% din numărul focoaselor nucleare la nivel global, suficiente pentru a distruge planeta de mai multe ori.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *