InternaționalRăzboi

Kremlinul amenință Turcia și declară că va „demilitariza” viitoarea uzină din Ucraina pentru fabricarea de drone Bayraktar

Marți, 9 august, Kremlinul a ameninţat să „demilitarizeze” viitoarea uzină turcă pentru fabricarea de drone Bayraktar dacă aceasta va fi construită în Ucraina, la o zi după ce ambasadorul ucrainean la Ankara, Vasili Bodnar, anunţase într-un interviu pentru RBC.ua că producătorul dronei turceşti Bayraktar a achiziţionat deja un teren în Ucraina pentru ridicarea viitoarei uzine de fabricare a unor astfel de drone, uzină pe care a şi proiectat-o deja, intenţionând să ducă până la capăt acest proiect, potrivit presei ucrainene citată de Mediafax.

„Faptul de a construi un astfel de obiectiv, care, desigur, va intra imediat sub incidenţa ‘demilitarizării’ va prelungi doar suferinţa ucrainenilor, dar nu-i va ajuta să evite ceea ce este scopul operaţiunii speciale militare”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, sugerând că Moscova intenţionează să distrugă viitoarea uzină de drone Bayraktar din Ucraina.

Anterior, Vladimir Putin i-a propus omologului său turc Recep Tayyip Erdogan să stabilească producţia de drone de atac Bayraktar în Rusia.

Haluk Bayraktar, şeful companiei de drone Baykar, a exclus categoric luna trecută posibilitatea livrării de astfel de echipamente Rusiei, afirmând că, la fel ca Ankara, şi compania sa susţine Ucraina în războiul cu Moscova, transmite Digi24.

Dronele sau vehiculele aeriene fără pilot (UAV) au devenit vitale în războiul din Ucraina.

Producătorul turc al celebrelor drone Bayraktar, râvnite acum de toată lumea, a spus răspicat faptul că în acest război susține independența și integritatea Ucrainei și că nu va vinde dronele sale armatei ruse. De asemenea, compania a făcut și mai multe gesturi de susținere a armatei ucrainene. Spre exemplu, compania turcă a decis să doneze ucrainenilor drona pentru care mii de oameni din Lituania au făcut chetă pentru a o cumpăra.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *