ActualitateExterne

Kremlinul anunță că va ocoli noile sancțiuni impuse de UE pe vânzarea de diamante: Erau previzibile!

Kremlinul anunţă marţi că Rusia va ”ocoli” noile sancţiuni impuse de către Uniunea Europeană (UE) profitabilului comerţ cu diamante ruseşti, pe care Bruxelles îl consideră o sursă de finanţare a ofensivei ruse în Ucraina, relatează AFP.

Ţări din Occident au adoptat un număr important de sancţiuni economice împotriva Moscovei de la invazia Ucrainei în urmă cu aproape doi ani.

UE a adoptat luni al 12-lea pachet de măsuri de acest tip, prin care interzice importul de diamante ruseşti.

Interdicţia vizează pe de o parte atât diamantele naturale, cât şi sintetice, dar şi bijuteriile – începând din ianuarie -, iar pe de altă parte diamantele ruseşti tăiate în alte ţări – începând din septembrie 2024.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a apreciat marţi că interdicţia era ”previzibilă” şi că sectorul s-a ”pregătit”.

”Cred că există posibilităţi de ocolire a acestor sancţiuni. Există şi vor fi puse în aplicare (…) pentru a ne garanta interesele”, a dat el asigurări.

Preşedintele rus Vladimir Putin subliniază cu regularitate că aceste sancţiuni eşuează să îngenuncheze economia Rusiei şi subliniază asupra unei creşteri a PIB-ului rus. Însă inflaţia este mare, iar statul susţine industria prin comenzi militare, în timp de Rusia se confruntă cu penurii de forţă de muncă, după trimiterea a sute de mii de bărbaţi pe front şi după fuga altora din ţară.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *