CSI / Rusia

Kremlinul ar plănui să preia controlul asupra Belarusului până în 2030, conform unui document al agențiilor rusești scurs în presa internațională

Un document scurs în presa internațională arată un posibil plan al Kremlinului de a prelua controlul asupra Belarusului până în 2030. Un grup de instituții media europene și americane, inclusiv Kyiv Independent, a obținut un document de 17 pagini care ar detalia planurile Rusiei de a subjuga Belarusul și de a-i desființa independența.

Grupul de presă este format din Delfi (Estonia), Dossier Center (U.K.), Expressen (Suedia), Frontstory.pl, VSquare și Belarusian Investigative Center (Polonia), Süddeutsche Zeitung și Westdeutscher Rundfunk (Germania), și Yahoo News (US).

Conform Kiyv Independent, documentul detaliază viitoarele măsuri ale Rusiei pentru a prelua controlul total asupra sferelor politice, economice și militare din Belarus până la sfârșitul deceniului.

Potrivit documentului, până în 2030, Belarus ar trebui să aibă o monedă și un sistem fiscal unic cu Rusia, iar spațiul său mediatic trebuie să fie sub control rusesc. Armata belarusă trebuie să se conformeze reglementărilor rusești. Toată producția militară cheie trebuie să fie transferată din Belarus în Rusia.

The Kyiv Independent nu publică documentul în sine pentru a nu vulnerabiliza sursa scurgerii.

Potrivit reprezentanților unui serviciu de informații occidental, care au vorbit sub protecția anonimatului, documentul în două părți este realizat de mai multe agenții rusești.

Un ofițer de informații occidental, care are cunoștințe directe despre originea documentului, a declarat că serviciile de informații interne, externe și militare ale Rusiei au lucrat la proiectul de strategie prezentat în fișierele scurse.

Sursa citată susține că documentul a fost creat în 2021 de către Direcția pentru Cooperare Transfrontalieră a Kremlinului.

The Kyiv Independent și partenerii săi media au încercat să verifice în mod independent documentul divulgat prin intermediul mai multor agenții de informații din diferite țări.

Un oficial din cadrul serviciilor de informații dintr-un stat membru NATO a declarat că documentul pare „plauzibil și autentic”.

Sursa The Kyiv Independent din cadrul serviciilor de informații militare ucrainene a declarat că nu a putut confirma autenticitatea fișierelor.

Potrivit documentului, obiectivul final al Rusiei este de a finaliza fuziunea Rusiei și a Belarusului într-un stat al Uniunii condus de Moscova până în 2030.

Statul-Uniune, o uniune supranațională formată din Belarus și Rusia, a fost creat în 1999 și avea ca scop unirea în cele din urmă a celor două țări într-o singură țară.

Proiectul Statului-Uniune a eșuat până în 2018, când Belarusul a solicitat o reducere la petrolul rusesc. Kremlinul a fost de acord să reducă prețul în schimbul unor concesii politice.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *