CSI / RusiaUcraina

Kremlinul avertizează asupra riscurilor de securitate după retragerea Moscovei din acordul privind exportul de cereale

Continuarea exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră, aşa cum a propus Kievul, comportă ”anumite riscuri” de securitate, a avertizat marţi, 18 iulie, Kremlinul, după refuzul Moscovei de a prelungi înţelegerea internaţională prin care aceste exporturi erau autorizate, potrivit Agerpres.

”În absenţa unor garanţii de securitate adecvate, apar anumite riscuri”, le-a declarat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, adăugând că ”dacă ceva trebuie să fie elaborat fără Rusia, trebuie să fie luate în considerare asemenea riscuri”.

Menționăm că la doar câteva ore după retragerea Rusiei din acest acord crucial pentru aprovizionarea cu alimente la nivel mondial, Peskov a acuzat Kievul de utilizarea coridorului maritim destinat până acum exportului de cereale ucrainene ”în scopuri militare”.

”Nu mai este niciun secret pentru nimeni, este un fapt evident că această zonă era utilizată de regimul de la Kiev în scopuri militare”, le-a spus acesta jurnaliştilor. ”Este un aspect foarte important, de care nu trebuie să uităm”, a adăugat Peskov.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin de asemenea a calificat drept ”cinică” poziţia ţărilor europene care, în opinia sa, nu au permis îndeplinirea condiţiilor acordului pentru partea rusă, ceea ce a dus la retragerea Moscovei din pact.

”Nu este vina dlui (Antonio) Guterres”, secretarul general al ONU, a afirmat el.

Rusia consideră că acordul nu a permis ridicarea obstacolelor şi sancţiunilor în faţa propriilor exporturi de cereale şi îngrăşăminte, aşa cum ar fi trebuit să se întâmple.

Dmitri Peskov a mai spus că Moscova este ”fără îndoială” pregătită să-şi exporte cerealele gratuit ţărilor africane care au cea mai mare nevoie. Această propunere va fi discutată cu partenerii africani ai Kremlinului la următorul summit Rusia-Africa, programat pentru sfârşitul lunii iulie la Sankt Petersburg (nord-vest), a mai precizat el.

Expirarea acordului antrenează ”retragerea garanţiilor de securitate” pentru exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, a indicat marţi ministrul rus de externe Serghei Lavrov, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său turc, Hakan Fidan. Turcia, alături de ONU, a mediat respectivul acord, potrivit Agerpres.

”În mod concret, aceasta înseamnă retragerea garanţiilor cu privire la siguranţa navigaţiei şi restabilirea unei zone temporar periculoase în nord-vestul Mării Negre”, precum ”dizolvarea Centrului Comun de Coordonare de la Istanbul”, i-a transmis Lavrov omologului său turc, conform unui comunicat publicat de Ministerul rus de Externe.

Marți, ministerul rus al Apărării a afirmat că a efectuat în noaptea de luni spre marţi ”un atac ca represalii”, care a permis – potrivit lui – distrugerea ”instalaţiilor unde acte teroriste împotriva Rusiei erau pregătite cu ajutorul dronelor naval, la o zi după un atac ucrainean împotriva podului peste strâmtoarea Kerci, care leagă peninsula Crimeea – anexată de Moscova în 2014 – de Rusia continentală.

”Locul de fabricare a acestora la un şantier naval în apropierea oraşului-port Odesa” a fost atacat de asemenea, iar aproximativ ”70.000 de tone” de carburant au fost distruse în ”instalaţiile de stocare” din apropiere de Odesa şi Mikolaiv (sud), a precizat ministerul rus într-un comunicat.

Anterior, armata ucraineană a declarat că ”şase rachete (de croazieră) Kalibr” ruseşti au vizat Odesa, precizând de asemenea că acestea au fost distruse de apărarea antiaeriană ucraineană, dar că unda de şoc şi fragmente de rachete ”au avariat infrastructuri portuare şi mai multe locuinţe particulare”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

  1. Stati ba linistiti ca nu se roaga nimeni de voi !
    Nuvreti ,sa vi se putrezeasca in silozuri pana cand il vor manca sobolanii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *