Internațional

Kremlinul avertizează SUA că nu mai are mult timp la dispoziție ca să negocieze un nou tratat de reducere a arsenalului nuclear

Marți, 2 august, Kremlinul le-a transmis americanilor că nu mai este mult timp până când negocierea unui nou acord de reducere a armamentului nuclear („New START”) nu va mai fi posibilă și că dacă actuala înțelegere, care este valabilă până în 2026, nu va fi înlocuită cu una nouă securitatea globală va fi slăbită, scrie Reuters.

Tratatul New START, semnat în anul 2011, obligă Rusia și SUA să își limiteze numărul de rachete balistice pregătite de lansare de la sol, din submarine și din bombardiere și echipate cu focoase nucleare.

Ambele părți semnatare au atins limitele impuse prin tratat pe data de 5 februarie 2018, iar obligația a fost extinsă până în luna februarie a anului 2026.

„Moscova a repetat nevoia de a începe astfel de negocieri cât mai devreme posibil pentru că a mai rămas puțin timp”, a declarat spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin.

„Dacă tratatul încetează să mai existe fără să fie înlocuit cu ceva solid, va avea un impact negativ asupra securității mondiale și stabilității”, a mai anunțat Peskov.

Noul tratat START era la doar câteva zile de la expirare când a fost reînnoit anul trecut, iar un nou acord va necesita cel mai probabil negocieri de lungă durată și un proces de ratificare foarte lung.

Luni, președintele SUA, Joe Biden a declarat că Stateloe Unite ale Americii este pregătită pentru negocierea „rapidă” a unui nou acord privind armele nucleare și a cerut Rusiei și Chinei să arate „bună-credință” și se implice în discuții, subliniind că Moscova, în special, are datoria de a da dovadă de responsabilitate după ce a invadat Ucraina.

Sursa: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *