CSI / Rusia

Kremlinul cere ca Vladimir Putin să nu fie comparat cu fostul lider sovietic Nikita Hrușciov: „Nu cred că Putin poate fi comparat cu nimeni aici”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a cerut ca Vladimir Putin să nu fie comparat cu fostul lider sovietic Nikita Hrușciov, afirmând că acest lucru nu este potrivit, transmite Lenta.

„Comparațiile nu sunt potrivite, Putin este Putin iar Hrușciov a fost Hrușciov, Dumnezeu să-i odihnească sufletul”, le-a răspuns Dmitri Peskov jurnaliștilor de la Moscova după ce aceștia l-au întrebat dacă actuala situație din Ucraina poate fi comparată cu criza rachetelor cubaneze din 1962, când SUA și Uniunea Sovietică au fost în pragul unei conflagrații nucleare.

„Nu cred că Putin poate fi comparat cu nimeni aici”, a subliniat el.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al lui Putin a declarat că în ambele cazuri este vorba de o ciocnire între Rusia și „Occidentul colectiv”, condus de Washington.

Sintagma cu „Occidentul colectiv” este una dintre favoritele propagandei de la Moscova, care încearcă să îi convingă pe ruși prin folosirea acestui termen că Moscovei nu este învinsă în Ucraina de către forțele armate ale Kievului, ci de NATO și aliații săi.

Vladimir Putin a folosit el însuși în mod repetat acest termen în discursuri ale sale.

„Aceste situații sunt similare dar, pe de altă parte, nuanțele, desigur, sunt diferite”, a concluzionat Dmitri Peskov.

Cum a ajuns Kremlinul să vorbească despre compararea lui Vladimir Putin cu Nikita Hrușciov

Jurnaliștii ruși l-au întrebat despre această comparație în timpul conferinței sale de presă după ce Yakov Kedmi, un politolog israelian cunoscut pentru pozițiile sale pro-ruse, a sugerat conducerii de la Moscova să folosească criza rachetelor cubaneze pentru a face o paralelă cu actualul război din Ucraina, declanșat de Putin pe 24 februarie.

Potrivit acestuia, un fost politician și diplomat care a făcut carieră în Rusia, la acea vreme Moscova era capabilă să ”asedieze” Washingtonul, lucru care se poate repeta din nou.

În cadrul unui interviu, Kedmi a susținut pe Youtube că criza din 1962 a fost rezolvată nu datorită unui compromis, ci ca urmare a unui ultimatum dat de Hrușciov Statelor Unite.

„[Președintele american John] Kennedy a primit un ultimatum cu un cuțit în gât”, a declarat, printre altele, politologul israelian.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *