CSI / RusiaInternațional

Kremlinul cere lumii să „pună presiune pe Ucraina” pentru ca aceasta să nu mai pună Europa în pericol” la Zaporojie

Luni, 29 august, Kremlinul a cerut comunității internaționale să „pună presiune pe Ucraina” pentru a reduce tensiunile militare la centrala nucleară de la Zaporojie, ocupată în acest moment de ruși. Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a acuzat guvernul de la Kiev că „pune Europa în pericol”.

Susținerile Kremlinului vin în condițiile în care Agenția Internațională pentru Energie Atomică a anunțat, luni dimineață, că va inspecta centrala pe parcursul acestei săptămâni și că o echipă a sa se află în drum spre instalație.

De mai multe săptămâni, centrala nucleară de la Zaporojie este de în atenția internațională în condițiile în care Rusia și Ucraina se acuză una pe cealaltă că bombardează zona și că pun continentul într-un nou pericol de accident nuclear, transmite Digi24.

Ambele țări neagă că ar fi bombardat centrala.

Cea mai mare centrală nucleară din Europa, Zaporojie, este gestionată de personal ucrainean și este conectată la rețeaua electrică ucraineană. Ocupanții ruși au preluat controlul centralei la începutul lui martie, în prima parte a atacului lor sângeros împotriva țării vecine.

„Trebuie să se pună presiune pe partea ucraineană să oprească bombardamentele pentru a reduce tensiunile militare. Toate țările sunt obligate să pună presiune pe Ucraina pentru a o opri din a mai expune continentul european la pericol”, a declarat Peskov într-o conferință de presă.

Purtătorul de cuvânt al statului agresor a spus că Kremlinul „salută” misiunea de inspecție și că este „pregătit să coopereze cu AIEA ”.

Însă, rușii spun că nu discută de posibilitatea creării unei zone demilitarizate la centrală, o soluție propusă, anterior, de SUA.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *