CSI / RusiaInternațional

Kremlinul denunță decizia Poloniei de a nu-i acorda o viză lui Lavrov: „Este o mare durere de cap pentru OSCE ca organizație”

Kremlinul denunță decizia Poloniei de a nu-i acorda o viză ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov pentru a participa la o reuniune a șefilor diplomației țărilor membre Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), relatează Interfax și Hotnews.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt a lui Putin, a declarat în cadrul conferinței sale de presă de luni că astfel de decizii „cu greu pot provoca disconfort pentru țara noastră și cu atât mai puțin pentru Serghei Lavrov”.

De asemenea, acesta a mai adăugat că „este fără echivoc că aceasta este o mare durere de cap pentru OSCE ca organizație”.

Peskov a criticat și OSCE în timpul briefingului său cu presa.

„Să ne amintim de sfârșitul anului trecut și începutul acestui an. OSCE a fost cea care a respins propunerea constructivă a Rusiei pentru o discuție de securitate structurată și orientată spre viitor”, a afirmat Peskov.

Serghei Lavrov, persona non-grata în Polonia

Comentariile sale vin după ce ministerul de Externe de la Varșovia a anunțat vinerea trecută că refuză să acorde vize membrilor delegației ruse pentru a participa la reuniunea Consiliului Miniștrilor de Externe al OSCE ce va avea loc între 1 și 2 decembrie la Lodz, relatează sursele citate.

O zi mai târziu, o sursă din cadrul președinției rotative a OSCE, deținută în prezent de Polonia, a declarat pentru agenția AFP că delegaţia rusă nu trebuie să „includă persoane sancţionate de către Uniunea Europeană” în urma invaziei declanşate de Vladimir Putin pe 24 februarie.

„Aşteptăm de la Federaţia Rusă să aleagă membrii delegaţiei sale în conformitate cu reglementările în vigoare”, a explicat pentru AFP aceeași sursă.

Vă amintim că Uniunea Europeană a blocat activele din Europa ale lui Serghei Lavrov încă de pe 25 februarie, el fiind unul dintre primii oficiali de la Moscova sancționați din cauza războiului de agresiune asupra Ucrainei.

De asemenea, Lavrov a avut probleme și cu obținerea unei vize pentru summitul ONU ce a avut loc la New York între 20 și 23 septembrie însă, autoritățile de la Washington au permis în cele din urmă intrarea ministrului rus pe teritoriul SUA.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *