CSI / RusiaExterne

Kremlinul, despre livrările de arme grele Ucrainei de către Occident: „Ameninţă securitatea pe continent şi provoacă instabilitate”

Kremlinul a insistat astăzi, asupra faptului că livrările de arme grele Ucrainei de către ţările occidentale constituie o ameninţare pentru securitatea continentului european.

„În sine, tendinţa de a pompa arme, inclusiv grele, în Ucraina şi în alte ţări reprezintă o acţiune care ameninţă securitatea pe continent şi provoacă instabilitate”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Comentariul lui Peskov se înscrie într-un tipar de escaladare a retoricii de ambele părţi, întrucât Occidentul şi-a intensificat livrările de arme către Ucraina, iar Moscova l-a acuzat că poartă un război prin procură (proxy) împotriva Rusiei.

Peskov a răspuns însă, astfel la o întrebare despre afirmaţiile ministrului britanic de externe Liz Truss, care a declarat miercuri că ţările care se opun invaziei Rusiei în Ucraina trebuie să îşi dubleze sprijinul, inclusiv prin furnizarea de arme grele, tancuri şi avioane.

Anterior, Rusia a avertizat că va considera armele furnizate Ucrainei de către Occident drept „ţinte legitime” pentru forţele sale armate.

În acest sens, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat săptămâna aceasta NATO că „luptă împotriva Rusiei printr-un interpus şi înarmează acest interpus”.

De asemnea, Moscova a criticat livrările Pentagonului către Ucraina a unor elicoptere de fabricaţie rusească, care erau destinate – conform unui contract ruso-american din 2011 – Afganistanului.

„Decizia SUA de a furniza Ucrainei elicopterele ‘afgane’ încalcă grav dreptul internaţional şi contractele ruso-americane respective”, a denunţat într-un comunicat Serviciul federal rus de cooperare tehnico-militară (FSVTS).

Rusia, a cărei invazie în Ucraina a provocat moartea mai multor mii de oameni şi strămutarea altor câteva milioane, a catalogat în mod constant NATO şi Occidentul drept agresori care au forţat-o să-şi apere propria securitate.

Vladimir Putin a declarat miercuri: „Dacă cineva are intenţia să intervină din exterior în evenimentele în curs de desfăşurare în Ucraina şi să creeze ameninţări strategice pentru Rusia care sunt inacceptabile pentru noi, ar trebui să ştie că loviturile noastre de răspuns vor fi fulgerătoare”.

Sursa: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *