CSI / RusiaRăzboi

Kremlinul nu își imaginează negocieri publice de pace cu Ucraina

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat joi, 17 noiembrie, că nu îşi poate imagina negocieri publice cu Ucraina, și acuzând Kievul că modifică obiectivele unor eventuale tratative de pace, relatează Reuters.

De asemenea, el a acuzat că suferinţele civililor sunt o consecinţă a refuzului Ucrainei de a negocia.

„Este consecinţa lipsei de voinţă a părţii ucrainene de a rezolva problema, de a începe negocieri, a refuzului său de a căuta un teren comun”, a fost răspunsul său când a fost întrebat despre penele de curent care afectează milioane de ucraineni.

Într-o convorbire cu presa, Peskov a afirmat că, dacă doresc, SUA pot lua în considerare preocupările Rusiei şi pot încuraja Ucraina să revină la masa negocierilor.

Reprezentantul preşedinţiei ruse a mai susţinut că în cele nouă luni de când a început conflictul, ucrainenii şi-au schimbat de mai multe ori poziţia faţă de negocierile cu Moscova, deci nu sunt de încredere.

De asemenea, Kremlinul a comunicat că este pe cale să se încheie eliminarea obstacolelor din calea exporturilor de produse agricole şi îngrăşăminte ruseşti, la câteva ore după ce Rusia a acceptat să prelungească cu 120 de zile, fără modificări, acordul privind transportul cerealelor pe Marea Neagră.

Ucraina cere din nou retragerea trupelor rusești pentru a discuta despre pace

Comentariile de joi ale lui Dmitri Peskov vin după ce în urmă cu o zi președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat că țările occidentale au dat „semnale” că Vladimir Putin a căutat discuții directe cu Ucraina.

„Am primit semnale că Putin dorește negocieri directe”, le-a declarat Volodimir Zelenski reporterilor la Kiev. În loc de negocieri tipice în spatele ușilor închise, liderul de la Kiev a spus că a propus discuții publice cu Kremlinul, deoarece „Rusia duce un război public”.

Ucraina și Rusia au purtat discuții de pace în primele stadii ale războiului declanșat de Putin pe 24 februarie, dar nu s-a ajuns la niciun rezultat. Ucraina a declarat că negocierile cu Rusia sunt imposibile până la o retragere militară completă de pe teritoriul său.

Mați, președintele ucrainean le-a prezentat liderilor G20, reuniţi în Indonezia, un plan în 10 puncte pentru încheierea războiului, printre care și retragerea trupelor ruse şi încetarea ostilităţilor.

Anterior, la începutul lunii octombrie, președintele Ucrainei promulgase un decret care declară „imposibile” negocierile cu Vladimir Putin.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *