CSI / Rusia

Kremlinul refuză să accepte o întâlnire Putin – Zelenski. „Țarul” se teme să iasă din buncăr?

Rusia pretinde că discuțiile de pace cu Ucraina nu au progresat suficient pentru o întâlnire a liderilor și că poziția Moscovei cu privire la statutul Crimeei și Donbasului a rămas neschimbată.

”Proiectul de acord nu este gata pentru a fi supus unei întâlniri la vârf”, a declarat negociatorul-șef rus Vladimir Medinski pe Telegram. ”Repet din nou și din nou: poziția Rusiei asupra Crimeei și Donbasului rămâne neschimbată”.

Cele două părți au purtat discuții periodice de când Rusia și-a lansat invazia, pe 24 februarie, dar nu a existat niciun progres. Problema teritoriilor rămâne și ea nerezolvată.

Medinski a spus că Ucraina a început să arate o abordare mai realistă a negocierilor de pace. El a precizat că țara a a fost de acord să fie neutră, să nu dețină arme nucleare, să nu se alăture unui bloc militar și să nu găzduiască baze militare.

Dar cu privire la chestiunile legate de Crimeea, pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014, și de două regiuni rebele susținute de ruși din estul Donbasului pe care președintele Vladimir Putin le-a recunoscut ca independente în februarie, Medinski a indicat că nu s-au înregistrat progrese.

Negociatorul rus a subliniat că nu împărtășește optimismul negociatorului ucrainean David Arakhamia, care a declarat sâmbătă televiziunii ucrainene că proiectul de acord a fost suficient de avansat pentru a permite consultări între Putin și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

”Din păcate, nu împărtășesc optimismul lui Arakhamia. Mai mult, experții diplomatici și militari ucraineni au rămas cu mult în urmă în ceea ce privește confirmarea chiar și a acelor acorduri la care s-au ajuns deja la nivel politic asupra proiectului de text”, a spus Medinski, potrivit Reuters.

Discuțiile prin videoconferință vor continua de luni, a spus el.


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.