CSI / RusiaExterne

Kremlinul susține că are încredere în relaţia sa cu China, după vizita lui Blinken la Beijing

Rusia nu este îngrijorată de eventualele încercări ale SUA de a influenţa politica Chinei faţă de Moscova, a declarat marţi, 20 iunie, Kremlinul, comentând vizita secretarului de stat american Anthony Blinken la Beijing, unde oficialul de la Washington a purtat discuţii inclusiv cu preşedintele Xi Jinping, relatează Reuters şi News.

Kremlinul a declarat că întâlnirea dintre secretarul de stat american Antony Blinken şi liderul chinez Xi Jinping nu va ameninţa legăturile Beijingului cu Moscova.

”Nivelul parteneriatului nostru strategic cu China ne permite să fim siguri că stabilirea unor astfel de relaţii cu alte ţări nu va fi niciodată îndreptată împotriva ţării noastre”, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.

De asemenea, acesta a subliniat importanţa promovării unei ”relaţii previzibile” între Beijing şi Washington, recunoscând ”dreptul suveran” al Chinei de a stabili legături cu alte ţări.

Antony Blinken a fost la Beijing la sfârşitul săptămânii în încercarea de a netezi relaţiile diplomatice dintre SUA şi China, care s-au inflamat în ultimii ani din cauza unei serii de probleme geopolitice, inclusiv poziţia lui Xi privind războiul din Ucraina. La începutul acestui an, oficialii occidentali şi-au exprimat îngrijorarea că China ar putea lua în considerare furnizarea de asistenţă militară letală Rusiei, acuzaţie negată de Beijing.

În urma vizitei sale de două zile la Beijing, unde s-a întâlnit cu înalţi oficiali chinezi, inclusiv cu liderul chinez, Blinken – primul secretar de stat american care a venit în China în decurs de cinci ani – a declarat că ambele părţi au recunoscut necesitatea de a-şi stabiliza relaţia bilaterală şi a preveni ca rivalitatea lor intensă să nu devieze spre conflict. Blinken a declarat că a cerut guvernului chinez să fie foarte vigilent cu privire la posibilitatea ca firmele chineze să furnizeze Rusiei tehnologie pe care ar putea să o folosească în războiul său din Ucraina.

Lovită de sancţiuni din partea Statelor Unite şi a Uniunii Europene din cauza invadării Ucrainei, Rusia s-a uitat către Beijing ca la o piaţă pentru exporturile sale de energie şi a căutat un parteneriat pe o axă globală anti-occidentală care să sfideze ordinea mondială existentă.

Xi a vizitat Rusia în luna martie, promiţând prietenie, dar menţinând o ”poziţie imparţială” în legătură cu conflictul din Ucraina. Un plan de pace propus de Beijing nu a produs până în prezent rezultate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *