ActualitateInternațional

Kremlinul susține că planurile SUA de a vinde drone Ucrainei nu vor afecta ”operațiunea militară specială”

Joi, Kremlinul a declarat că planurile SUA de a vinde Ucrainei drone MQ-1C Gray Eagle care pot fi armate cu rachete Hellfire nu vor schimba parametrii a ceea ce Rusia numeşte o ”operaţiune militară specială”, relatează Reuters cu referire la Agerpres.

Reuters a relatat miercuri despre intenţia administraţiei Joe Biden de a vinde astfel de drone Ucrainei. Tranzacţia poate fi încă blocată de Congres sau anulată de o schimbare de politică de ultim moment.

„Pomparea de arme (occidentale) în Ucraina nu schimbă parametrii operaţiunii speciale”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt a președintelui rus, în cadrul unei teleconferinţe cu jurnaliştii.

„Scopurile sale vor fi realizate, dar acest lucru va aduce mai multă suferinţă Ucrainei”, a adăugat el.

Despre posibilitatea ca teritoriul rus să fie vizat din Ucraina cu noile arme, Peskov a spus: „În continuare nu vreau să vorbesc despre scenariile absolut indezirabile şi foarte neplăcute în care aceste arme ar putea fi ipotetic utilizate împotriva unor ţinte de pe teritoriul nostru. Acest lucru ar schimba situaţia într-o direcţie nefavorabilă”, a adăugat el.

Rusia a încercat să intercepteze şi să distrugă armele occidentale trimise Ucrainei după ce a invadat statul vecin pe 24 februarie.

Moscova susţine că livrările de arme occidentale către Kiev şi sancţiunile împotriva economiei Rusiei reprezintă acelaşi lucru cu un ”război prin interpuşi” al SUA şi aliaţilor lor.

Pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată împotriva Ucrainei, Moscova susţinând că este vorba despre o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *