CSI / RusiaExterne

Kremlinul susține că polonezii sunt „în pragul nebuniei”. Decizia care a înfuriat Rusia

Autoritățile poloneze adoptă acum o poziție „frenetică” față de Rusia, „în pragul nebuniei” a declarat luni purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, după ce Varșovia a anunțat că va rezilia contractul de aprovizionare cu gaze naturale prin gazoductul Yamal.

Luni dimineața, Guvernul polonez a anunțat că a decis să rupă un acord interguvernamental semnat în 1993 cu Rusia privind furnizarea de gaze naturale către Polonia

„Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a confirmat acuratețea hotărârii guvernului polonez de a deveni complet independent de gazul rusesc. Am știut întotdeauna că Gazprom nu este un partener de încredere”, a declarat Anna Moskwa, ministrul polonez al Mediului.

Mutarea vine după ce pe 26 aprilie Rusia a oprit livrările de gaze naturale către Polonia ca urmare a refuzului Varșoviei de a se conforma cererii de a plăti importurile energetice în ruble.

Conducta Yamal, un important gazoduct prin care Rusia livrează gaze naturale Europei, este deținut de gazprom dar segmentul care traversează Polonia este operat de compania de stat poloneză Gaz-System.

Kremlinul vorbește de o poziție „în pragul nebuniei” a Poloniei

„Acum vedem ce poziție frenetică, în pragul nebuniei, adoptă autoritățile poloneze. Prin urmare, nu merită zis nimic aici ”, a declarat Peskov despre anunțul Poloniei după ce a fost întrebat în timpul conferinței sale zilnice de presă dacă este posibil ca Varșovia să revină asupra deciziei.

+n momentul de față, Peskov a spus că „nu se poate vorbi despre relații contractuale cu Polonia” după ce aceasta a refuzat să plătească gazele naturale rusești în ruble.

„Aproape nimeni nu poate să prezică ce se va întâmpla în continuare pentru că este pur și simplu imposibil”, a adăugat acesta, citat de TASS.

De asemenea, Peskov a încercat să minimalizeze efectele deciziei luate de Varșovia, afirmând că „având în vedere pașii anteriori ai Poloniei, decizia sa actuală are deja puțină valoare”.

El a admis însă că Rusia trebuie să analizeze „cu atenție posibilele consecințe asupra tranzitului”, o referință la faptul că gazoductul Yamal este folosit pentru livrarea de gaze naturale Germaniei și a altor state din centrul și vestul Europei.

Sursa: Hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *