Internațional

Kristina Timanovskaia, atleta belarusă care a boicotat la Jocurile Olimpice de la Tokyo, va putea evolua pentru Polonia

Kristina Timanovskaia, sprintera belarusă care a dezertat la Jocurile Olimpice de la Tokyo în urmă cu doi ani, a fost autorizată de World Athletics să concureze pentru Polonia, după ce a renunţat la perioada normală de aşteptare de trei ani pentru schimbarea naţionalităţii, scrie News.ro.

Ameninţată cu repatrierea cu forţa în Belarus, după ce a criticat instanţele sportive din ţara sa, în urma unui diferend, la Jocurile Olimpice de la Tokyo, tânăra atletă, în vârstă de 26 de ani, a mers, prin Viena, în Polonia, ţara care i-a acordat o viză umanitară, relatează Reuters.

Menționăm că Timanovskaia a plecat în Polonia, spunând că se temea pentru siguranţa ei dacă s-ar fi întors în Belarus. Ulterior, Polonia i-a acordat cetăţenia în 2022.

O scrisoare a comisiei de revizuire a naţionalităţilor din cadrul World Athletics Nationality Review Panel arată că Timanovskaia ar putea reprezenta Polonia începând cu 6 august 2023.

”Comisia de revizuire a naţionalităţii a fost de acord să renunţe la perioada de aşteptare de 3 ani începând cu data depunerii cererii (12.06.23) pe baza faptului că atleta a reprezentat ultima dată Belarus la 30 iulie 2021, la Jocurile Olimpice, Tokyo (JPN) şi că atleta nu a concurat în competiţii reprezentative naţionale timp de doi ani”, se arată în scrisoare.

Potrivit surselor citate, World Athletics a trimis întrebările către Asociaţia Atletică Poloneză (PZLA), precizând că este vorba de un proces de aplicare confidenţial.

PZLA nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

”Sunt extrem de fericită, dar am emoţii ciudate pentru că totul s-a întâmplat atât de repede şi brusc”, a scris Timanovskaia, în vârstă de 26 de ani, pe pagina sa de Instagram.

”Există o şansă să merg la campionatele mondiale de la Budapesta”, a adăugat ea, referindu-se la competiţia care va începe pe 19 august.

Timanovskaia a declarat anul trecut pentru Reuters că îşi doreşte o nouă şansă de a concura la Jocurile Olimpice. Ea spera să concureze în proba de 200 m la Jocurile de la Paris de anul viitor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *