Ucraina

Kuleba: 59 de companii străine din 23 de țări vor produce arme împreună cu Ucraina 

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat marţi că 59 de companii străine din 23 de țări s-au alăturat Alianței Industriilor de Apărare, creată la inițiativa Ucrainei, transmite RBC.

Oficialul a calificat alianța respectivă ca fiind o „obligație concretă” din partea întreprinderilor străine, împreună cu partea ucraineană, de a crea armele necesare.

De asemenea, oficialul ucrainean a remarcat că lucrările vizând creșterea producției de diferite tipuri de muniții și arme în țările Alianței Nord-Atlantice au început anul trecut – pe fondul scăderii rezervelor existente în statele membre NATO, după ce au fost transferate în Ucraina ca parte a asistenței militare.

Acum, a subliniat Kuleba, nou-creata Alianță a Industriilor de Apărare a reușit să „minimizeze” riscul de a rămâne fără muniție și arme.

Pe 29 septembrie 2023, Kievul a găzduit primul Forum Internațional al Industriilo de Apărare (DFNC1), eveniment care a reunit 252 de companii din peste 30 de țări. La forum au participat producători de tancuri, artilerie, drone, muniții, dezvoltatori de software și proprietari de tehnologii complexe unice din statele partenere, precum și întreprinderi publice și private ucrainene din industria de armament.

Astfel, în cadrul forumului, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat crearea unei alianțe a industriilor de apărare și a unui fond special în domeniul apărării. Acesta va fi alimentat cu bani din activele rusești. La sfârșitul lunii septembrie, Ministerul de Externe de la Kiev anunțase că 38 de companii din domeniul apărării din 19 țări s-au alăturat alianței, scrie RBC.ua.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *