Internațional

Kuleba: Occidentul este pe calea unei ”victorii comune” asupra Rusiei

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat sâmbătă că Occidentul este pe calea unei ”victorii comune” asupra Rusiei, salutând totodată ajutorul militar care a făcut posibilă recucerirea Hersonului (sud), relatează AFP și Agerpres.

Imnul naţional ucrainean a răsunat la Herson în urma retragerii de către Moscova a forţelor sale vineri din oraş, acesta fiind prima capitală de provincie care a căzut în mâinile ruşilor imediat după invazia în Ucraina ordonată de Putin la 24 februarie.

”Foarte puţină lume credea că Ucraina va supravieţui”, a declarat Kuleba în cursul întâlnirii sale cu secretarul de stat american Antony Blinken în marja unui summit al Asiei de Sud-Est în Cambodgia.

”Doar împreună vom putea câştiga şi alunga Rusia din Ucraina. Suntem pe calea bună”, a declarat Kuleba.

”Asta se întâmplă şi victoria noastră va fi victoria nostră comună – o victorie a tuturor naţiunilor iubitoare de pace din lumea întreagă”, a mai adăugat ministrul ucrainean.

De asemenea, Kuleba a declarat că ucrainenii care sărbătoresc eliberarea Hersonului varsă ”lacrimi de gratitudine” pentru SUA şi ajutorul militar în valoare de miliarde de dolari.

Blinken a salutat ”curajul remarcabil” al militarilor şi al poporului ucrainean şi a promis că sprijinul american ”va continua oricât de mult timp va trebui” pentru a învinge Rusia.

Exprimându-se mai devreme în cursul zilei la o întâlnire bilaterală cu premierul australian Anthony Albanese în marja summitului, Kuleba apreciase că lupta pentru eliberarea ţării sale continuă.

”Suntem pe cale de a câştiga bătălii pe teren. Dar războiul continuă”, a declarat el jurnaliştilor la Phnom Penh.

”Înţeleg că toată lumea doreşte ca acest război să se termine cât mai rapid posibil. Noi suntem desigur cei care o doresc mai mult decât oricine”, a declarat el.

”Dar atât timp cât războiul va continua şi cât noi vom vedea că Rusia mobilizează mai mulţi recruţi şi trimite mai multe arme spre Ucraina, vom continua bineînţeles să contăm pe sprijinul dumneavoastră continuu”, a adăugat ministrul ucrainean.

În octombrie, Australia a promis Ucrainei 30 de vehicule blindate Bushmaster suplimentare şi a detaşat 70 de membri din personalul de apărare australian pentru a instrui soldaţi ucraineni în Marea Britanie.

La rândul său, premierul australian a condamnat ”ţintirea de civili ucraineni de către forţele lui Vladimir Putin”.

Antony Blinken a condamnat campania Rusiei care vizează ”brutalizarea” Ucrainei, atacând infrastructurile energetice civile. ”Este un lucru care ar trebui de asemenea să oripileze lumea întreagă”, a declarat secretarul de stat american.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *