CSI / RusiaRăzboiUcraina

Kuleba: Ucraina vrea să îşi elibereze tot teritoriul, „indiferent cât timp va dura”. ”Suntem cu toţii obosiţi. Eu sunt obosit şi voi sunteţi obosiţi. Suntem cu toţii fiinţe umane”

Contraofensiva iniţiată de armata de la Kiev începând din luna iunie are „obiectivul” de a elibera întreaga Ucraină, „indiferent cât va dura”, a declarat pentru AFP şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, informează G4media.

„Obiectivul nostru este victoria, victoria sub forma eliberării teritoriilor noastre în interiorul graniţelor din 1991. Şi nu contează cât timp va dura”, a declarat Dmitro Kuleba, referindu-se la contraofensiva istovitoare a armatei ţării sale pentru a recuceri teritoriile ocupate de Moscova.

Frontierele din 1991 sunt cele ale Ucrainei independente la căderea URSS, care includ Crimeea, peninsulă anexată de Rusia în 2014.

„Atât timp cât poporul ucrainean împărtăşeşte acest obiectiv, guvernul ucrainean va merge înainte, de mână cu poporul său”, a adăugat el, recunoscând totodată că „Ucraina plăteşte cel mai mare preţ” pentru conflictul care a devastat numeroase regiuni din ţară.

În Ucraina, „suntem cu toţii obosiţi. Eu sunt obosit şi voi sunteţi obosiţi. Suntem cu toţii fiinţe umane. Dar miza este prea mare pentru a permite oboselii să determine natura deciziilor noastre”, a declarat ministrul.

Lansată la începutul lunii iunie, contraofensiva ucraineană a reuşit să recucerească doar câteva localităţi mici, lovindu-se de poziţiile ruse consolidate, cu linii de apărare formate din tranşee şi câmpuri de mine.

Liderii de la Kiev recunosc că situaţia evoluează într-un ritm mai lent decât se aştepta.

Întrebat despre eventuale presiuni din partea aliaţilor săi occidentali pentru ca Kievul să îşi intensifice contraofensiva, ministrul Kuleba a răspuns: „Nu le simţim”.

„Există o creştere a vocilor comentatorilor şi experţilor în spaţiul public. Acest lucru există, dar toate vor dispărea (…) după prima victorie răsunătoare a Ucrainei în sudul sau în estul ţării”, a spus el. Cu toate acestea, Kuleba s-a declarat „un pic iritat” de unele comentarii. „Abordarea corectă pentru cei care vor un succes rapid şi strălucit este să se alăture Legiunii Străine (ucrainene) şi să o facă rapid şi strălucit”, a spus el.

În timp ce Occidentul a trimis deja Kievului arme în valoare de zeci de miliarde de euro, Kuleba a reiterat necesitatea de a avea şi mai multe până la obţinerea unei victorii ucrainene. „Atât timp cât nu am câştigat, vom avea nevoie de mai multe (arme), trebuie să mergem înainte, pentru că războiul este o realitate şi, în această realitate, trebuie să câştigăm. Nu există altă soluţie”, a insistat el.

El a dat, de asemenea, „garanţii” că armele furnizate de Occident nu vor fi folosite pe teritoriul rusesc. „Dacă partenerii noştri ne cer să dăm o garanţie că această sau acea armă nu va fi folosită decât pe teritoriul ucrainean, vom da această garanţie şi o vom respecta”, a declarat şeful diplomaţiei ucrainene. „Au fost câteva ocazii în care am făcut astfel de promisiuni şi le respectăm”, a adăugat el.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *