Actualitate

Kuliokarul pro-rus Igor Dodon rămâne doar în arest la domiciliu, până la 21 octombrie

Fostul președinte de țară, Igor Dodon, va sta în arest la domiciliu până pe 21 octombrie. Curtea de Apel Chișinău a examinat marți, 27 septembrie, recursurile depuse de avocații socialistului, precum și de acuzatorul pe caz. Recursul avocaților privind suspendarea măsurii preventive a fost respins, iar recursul procurorului a fost admis parțial, astfel, măsura preventivă de aste la domiciliu în privința lui Igor Dodon, stabilită de prima instanță pe un termen de 20 de zile, a fost prelungită până la 30 de zile de Curtea de Apel, transmite Zdg.md.

„Au fost două recursuri, recursul avocaților și recursul procurorului. S-a respins recursul avocaților și s-a admis parțial recursul procurorului. S-a intervenit doar pentru termenul pe care a fost prelungită măsura preventivă arestul la domiciliu. Prima instanță a stabilit 20 de zile, iar Curtea de Apel Chișinău a prelungit până la 30 de zile arestul la domiciliu” a declarat purtătorul de cuvânt a CA Chișinău, Ion Bocan.

Pe 19 septembrie 2022, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au dispus prelungirea măsurii preventive sunt formă de arest la domiciliu pentru încă 20 de zile pe numele lui Dodon deși, acuzatorii au solicitat 30 zile de zile de arest.

„Motivele care au stat la baza înaintării demersului de către procurorii anticorupție sunt determinate de existența în continuare a riscului împiedicării bunei desfășurări a urmăririi penale, exercitării presiunilor și influențelor necorespunzătoare asupra procurorilor, riscului distrugerii probelor și influențării martorilor prin determinarea unor persoane de a da declarații mincinoase, precum și riscul eschivării de la răspundere penală.

Precizăm că, în susținerea riscurilor invocate, procurorii au prezentat probe noi, administrate recent la 26 și 29 august și respectiv 08 Septembrie 2022, precum și cele administrate anterior la 21 iunie 2022, care în coroborare cu rezultatele măsurilor speciale de investigații, confirmă temeinicia riscurilor invocate.

Alte măsuri preventive neprivative de libertate cum ar fi liberarea provizorie sub control judiciar nu au capacitatea de a preveni riscurile invocate supra și a asigura buna desfășurare a urmăririi penale.

(…) Având în vedere admiterea parţială a demersului acuzării, precum şi ţinând cont de temeiurile şi probele prezentate în şedinţa de judecată, care confirmă temeinicia demersului susţinut, procurorii anticorupţie urmează să conteste cu recurs decizia magistraților la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 3 zile”, a anunțat Procuratura Anticorupție (PA) pe 19 septembrie.

Vă amintim că la 24 mai, aproximativ jumătate de milion de lei și zeci de mii de euro au fost găsiți la domicliul acestuia. De asemenea, la casa părintească a lui Dodon pe lângă zecile de mii de lei, procurorii au mai găsit și un plic cu aproximativ 10 mii euro cu înscripția „Pentru PSRM”.

Tot acolo, organele de drept au găsit și o recipisă prin care un oarecare Dumitru S. confirmă că a primit de la soția lui Igor Dodon, Galina, 25 000 de EURO ca „arvună pentru utilaje de bucătărie”.

Totodată, procurorii au descoperit și un set de șah dăruit lui Dodon de fostul șef al Moldtelecom și ex-viceministrul Economiei Vitalie Iurcu, bănuit de îmbogățire ilicită și stabilit în România.

Vă amintim că Igor Dodon este bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de o organizație criminală, trădare de Patrie și îmbogățire ilicită.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *