Externe

Kyiv Post: Volodimir Zelenski a redus din condițiile pentru a se așeza la masa negocierilor cu Rusia

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mai redus din condiţiile pe care le pune pentru a se aşeza la masa negocierilor cu Rusia pentru a pune capăt războiului şi nu va mai cere destituirea şefului statului rus, Vladimir Putin, a relatat joi cotidianul ucrainean Kyiv Post, citat de Agerpres.

Publicaţia, tipărită în limba engleză, a indicat că administraţia preşedintelui SUA, Joe Biden a reuşit să obţină ca liderul de la Kev să-şi flexibilizeze condiţiile atunci când vine vorba să negocieze pacea cu Rusia.

Kyiv Post, care citează ca surse doi funcţionari familiarizaţi cu subiectul, aminteşte că, la 6 noiembrie, Volodimir Zelenski a declarat că este deschis ”discuţiilor sincere” cu Rusia.

Iar, pentru a face acest lucru, președintele Ucrainei a formulat o serie de condiţii, dintre care unele erau deja cunoscute, cum ar fi restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei, pedepsirea criminalilor de război şi reparaţii de război, între altele.

Însă, spre deosebire de anunţurile anterioare, Volodimir Zelenski a ”omis” să menţioneze condiţia potrivit căreia Putin trebuie destituit din funcţie înainte de a putea avea loc astfel de negocieri, a remarcat cotidianul ucrainean.

Această schimbare s-a produs după ”zile de negocieri între Kiev şi Washington” care au inclus o reuniune, săptămâna trecută, a consilierului pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, cu Volodimir Zelenski, la Kiev.

Unul dintre înalţii funcţionari din administraţia ucraineană a declarat pentru Kyiv Post că, deşi americanii nu l-au ”instruit” explicit pe liderul ucrainean şi pe aliaţii săi din Ucraina să-şi schimbe abordarea, au transmis totuşi Kievului că trebuie să demonstreze ”mai mult entuziasm în a pune capăt conflictului într-un mod prietenesc şi înţelept”.

”Ideea este să demonstrăm pe scena internaţională, o dată în plus, că Ucraina, şi nu Rusia, este partea care caută pacea”, a mai adăugat sursa citată.

”Aceasta nu înseamnă că (ucrainenii) trebuie să se aşeze la masa negocierilor chiar acum. Nici măcar nu considerăm că acum este momentul adecvat, în funcţie de ceea ce face Rusia. Însă trebuie să arate voinţa de a soluţiona conflictul, pentru că nimeni nu este mai interesat decât Ucraina să se încheie acest conflict”, a declarat funcţionarul citat de ziarul ucrainean şi care s-a exprimat cu condiţia respectării anonimatului.

Kyiv Post a mai amintit că, în ultimele zile, s-au confirmat contactele între funcţionarii ucraineni cu omologii lor ucraineni şi ruşi ”într-un efort de a calma tensiunile şi de a evita greşelile” în acest război, declanşat de Rusia la 24 februarie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *