Atitudini

La 5 septembrie, vom spune dacă vrem să alegem noi preşedintele

Referendumul a fost iniţiat de partidele actualei coaliţii de guvernare, care au dorit să evite alte alegeri anticipate, în cazul în care Parlamentul nu poate întruni numărul necesar de voturi pentru alegerea preşedintelui. O astfel de situaţie s-a întâmplat anul trecut. După alegerile din 5 aprilie deputaţii nu au reuşit să aleagă şeful statului, din care cauză Parlamentul a fost dizolvat şi au fost anunţate alegeri anticipate. Dar nici după aceste alegeri, care au avut loc pe 29 iulie, deputaţii nu au putut alege şeful statului. Întrucât Constituţia prevede că nu pot fi organizate mai mult de două alegeri parlamentare într-un an, a doua rundă de anticipate a fost lăsată pentru acest an. Atât analiştii politici, cât şi sondajele arătau că la eventualele alegeri raportul de forţe în legislativ ar fi rămas acelaşi şi astfel puteam să continuăm la nesfârşit şirul anticipatelor. Iată de ce s-a propus modificarea Constituţiei, în primă variantă, de către Parlament. Numai că deputaţii din AIE şi cei din PCRM nu au ajuns la un consens, din care cauză s-a decis ca în această chestiune să fie consultat poporul.

Dacă la referendum veţi alege opţiunea „Pentru”, aceasta înseamnă că sunteţi de acord ca preşedintele să fie ales de întreg poporul. Iar dacă veţi vota opţiunea „Contra” – înseamnă că pledaţi pentru alegerea preşedintelui de către deputaţi, adică sunteţi pentru situaţia pe care o avem în prezent. Sondajele de opinie prognozează că peste 70 de procente de moldoveni vor ca preşedintele să fie ales de către popor. Potrivit ultimului Barometru al Opiniei Publice, nouă din zece persoane chestionate vor vota „Pentru” la referendum.

Duminică, vor fi deschise 79 de secţii de vot în străinătate, cu 46 mai mult decât în anul trecut, pentru ca şi moldovenii aflaţi la muncă în alte ţări să-şi poată exercita dreptul la vot.

În cazul în care majoritatea populaţiei va opta „Pentru”, actualii parlamentari vor introduce această modificare în art. 78 din Constituţie. În continuare, va fi dizolvat Parlamentul şi vor fi anunţate noi alegeri anticipate. Una din propuneri e ca alegerile prezidenţiale să fie organizate în aceeaşi zi cu cele parlamentare anticipate. Indiferent de paşii care vor urma, duminică suntem chemaţi la cabinele de vot, pentru a decide soarta ţării. Este una dintre puţinele şanse când politicienii întreabă părerea poporului, de aceea ar trebui să profităm cu toţii de ea.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *