Social

La BAC: Examene orale înregistrate pe CD

Potrivit directorului Agenţiei de Evaluare şi Examinare (AEE), Adrian Ghicov, la evaluarea competenţelor de comunicare a elevilor vor fi antrenate două comisii: o comisie va audia elevul şi va înregistra răspunsul lui pe un CD, iar cea de-a doua va evalua răspunsul în baza înregistrării efectuate. Cine nu va susţine proba orală riscă să nu fie admis la examenul scris.

Astăzi a avut loc întrunirea autorilor de teste pentru absolvirea treptelor de şcolaritate din învăţământul preuniversitar. Adrian Ghicov, directorul AEE a motivat această întâlnire prin necesitatea de a instrui elaboratorilor de teste întru orientarea lor în elaborarea noilor programe de examene bazate pe competenţe la toate treptele de studiu începând cu sesiunea de examinare din 2013.

„O noutate este instituirea probei de evaluare a competenţelor de comunicare la disciplina limba şi literatura română, şcoala naţională, sesiunea 2013. Anul acesta începem pilotarea metodei de evaluare orală la olimpiada de limbă şi literatură română, care se va desfăşura în perioada 14-16 martie la Chişinău, şi unde, pentru prima dată, din anul 1995 până în prezent, va participa şi un lot olimpic reprezentativ de elevi din România”, a menţionat Ghicov. El a remarcat că deşi proba orală nu este o noutate pentru sistemul educaţional din Moldova, aceasta existând până în anii 2000, de data aceasta proba orală nu se va baza pe vechea metodă de evaluare în baza unor bilete. „Elevul va veni în faţa unei comisii, va răspunde la întrebările din test, notat în baza unui barem. Răspunsul va fi înregistrat pe un CD şi o altă comisie care nu-l cunoaşte pe elev va evalua competenţele elevului. Astfel vom asigura o apreciere obiectivă şi autentică a probei orale”, a conchis directorul AEE.
Potrivit AEE proba orală se va desfăşura cu mult înainte de proba scrisă, în luna mai. Ea va fi organizată şi desfăşurată zonal, iar până la sesiunea de examene scrise elevii vor cunoaşte punctajul la proba orală. Autorităţile promit că noile modificări nu vor complica existenţa elevilor, întrucât şi testul la proba scrisă va suferi modificări.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *