La Berlin a fost vernisată cea mai mare expoziţie a Fridei Kahlo în Europa

Expoziţia prezentată la Berlin până pe 9 august pune în lumină aspecte mai puţin cunoscute ale operei artistei, prin faptul că include şi desene ale ei pline de ironie şi erotism. Pe lângă cele 60 de pânze, provenind din cele două mari colecţii mexicane cu lucrări ale Fridei Kahlo – Olmeda şi Gelman -, aceasta este prima expoziţie care prezintă 90 de desene. Potrivit dnei Helga Prignitz-Poda, comisarul vernisajului, desenele erau adesea cadouri foarte personale pe care Kahlo le făcea apropiaţilor.
Totuşi, pentru Helga Prignitz-Poda nu a fost simplu să le obţină. „Aceste cadouri au fost mult timp bine păstrate de cei care le-au primit. Ei erau şi foarte împrăştiaţi, nu întotdeauna uşor de localizat”, a precizat responsabila muzeului berlinez. Timp de trei ani, ea a trimis scrisori, a făcut vizite şi a convins 80 de colecţionari să-şi ofere desenele semnate de Frida pentru acest eşantion inedit din opera artistei.
Frida Kahlo (1907-1954) este cunoscută pentru că şi-a transformat suferinţele fizice şi morale în sursă de inspiraţie. Ea s-a îmbolnăvit de poliomielită la zece ani; apoi, la 20 de ani, a suferit fracturi multiple – în special, ale bazinului şi coloanei vertebrale – într-un accident de autobuz. Kahlo a surprins cultura indigenă a ţării sale într-un stil care a îmbinat realismul cu simbolismul şi suprarealismul. Adeptă a comunismului, ea s-a căsătorit cu pictorul cubist Diego Rivera, abordând relaţia pasională şi conflictuală cu acesta în picturile ei. În ultimii 30 de ani, ea a devenit tot mai populară în Europa şi în SUA. În 2002, Julie Taymor a regizat un film biografic despre artistă, intitulat „Kahlo”, cu Salma Hayek în rolul principal, atrăgând un şi mai mare interes asupra vieţii şi operei sale. Recordul de preţ pentru un tablou semnat de Frida Kahlo este de 5,6 milioane USD, stabilit în mai 2006.
Silvia Bogdănaş