Actualitate

La Chișinău se va desfășura a IV-a ediție a Memoriilor Deportărilor / FOTO

În cadrul evenimentului vor avea loc întâlniri și relatări ale deportaților sau descendenților, prezentarea rezultatelor Expedițiileor Memoriiei în ținutul Krasnoiarsk și regiunea Irkutsk, prezentare de film documentar tematic și un concert cu artiști din Republica Moldova.

Expedițiile Memoriei un este program social pentru tineret, care avea drept scop atragerea acestuia într-un proces de cunoaştere aplicativă a istoriei noastre, prin implicarea tinerilor în descoperirea acelor repere ale identităţii care ne-au modelat în timp. 

Unul dintre elementele cele mai importante ale cunoaşterii istorice este memoria deportărilor din anii 1941 şi 1949, în timpul cărora mii de moldoveni, ruşi, ucraineni, găgăuzi, bulgari, evrei şi alte naţionalităţi ale Basarabiei istorice au fost deplasaţi de către regimul totalitar sovietic spre regiunile îndepărtate ale Uniunii Sovietice.

Memoria acestor deportări şi consecinţele de durată asupra modelării societăţii moldoveneşti nu au fost pe deplin studiate şi încă urmează a-şi găsi locul în procesul de consolidare a societăţii moldoveneşti. În absenţa unei astfel de recuperări, cu greu vom reuşi realizarea unui consens şi a unei coeziuni în Republica Moldova.

Prin urmare, iniţierea unui program naţional pentru tineret are drept scop prioritar angrenarea unor segmente largi ale tineretului din Moldova în identificarea, descoperirea şi reabilitarea memoriei istorice legate de deportările staliniste, dar şi de totalitatea memoriei legate de trecutul totalitar sovietic.

Sursa: cotidianul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *