Social

(La cumpărături) 5 din 6 loturi de aparate de aer condiționat nu corespund normelor

Inspectorii APC au verificat în total 6 loturi de climatizatoare dintre care 5 loturi nu au corespuns normelor. Verificărilor au fost supuse depozitele și unele magazine de electrocasnice.

Printre cele mai frecvente încălcări înregistrate sunt:

· lipsa instrucţiunilor de instalare şi utilizare a climatizatoarelor – 4 loturi;

· lipsa informației despre țara producătoare și importator -5 loturi;

· lipsa informației în limba de stat despre produse -3 loturi;

De asemenea, în cadrul acestei campanii, la un agent economic au fost descoperite alte 6 loturi de produse electrocasnice ce nu aveau certificatele de conformitate. 

Pentru încălcările depistate, inspectorii au încheiat procese-verbale cu privire la contravenţie. Timp de o lună, directorul APC va decide ce amenzi vor fi aplicate agenților economici. Pentru lipsa de informație însoțitoare a bunurilor comercianții riscă o amendă de până la 3600 de lei. 

Precizăm că un aparat de aer condiționat costă între 3000 și 30 mii lei. 

Conform art 24 al Legii nr. 105 din 13.03.2003 privind protecţia consumatorilor, consumatorii au dreptul de a fi informaţi, în mod complet, corect şi precis, asupra caracteristicilor produselor şi serviciilor oferite de către agenţii economici astfel încît să aibă posibilitatea de a face o alegere raţională, în conformitate cu interesele lor, între produsele şi serviciile oferite şi să fie în măsură să le utilizeze, potrivit destinaţiei acestora, în deplină securitate.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *