Lumea

La fiecare cinci zile, populația lumii se mărește cu aproximativ un milion de persoane

Populația actuală a globului este de zece ori mai mare decât era acum 400 de ani. Iar cu doar 50 de ani în urmă, pe Pământ trăiau 2,5 miliarde de oameni. Îmbunătățirea nivelului de trai și a serviciilor medicale a făcut posibilă creșterea speranței de viață și o rezistență sporită în fața bolilor, determinând o explozie demografică neașteptată și greu de imaginat acum câteva sute de ani. Totodată, rata nașterilor din anumite zone ale lumii se mențin ridicate.

Studii realizate de oameni de știință arată că, dacă lucrurile nu se vor schimba semnificativ, în următorii 40 de ani numărul de locuitori de pe Terra ar putea depăși 20 sau chiar 30 de miliarde. Cel mai grav, în aceste condiții, ar fi faptul că s-ar ajunge astfel la secătuirea planetei, populația riscând să rămână fără resurse de apă, alimente și energie.

Alți cercetători sunt mai temperați, estimând o creștere a numărului de locuitori ai planetei până la aproximativ 10,5 miliarde în anul 2050. Oricum, problema resurselor limitate de care dispune Pământul se pune de pe acum. În mod logic apare și întrebarea: Câți oameni poate să suporte planeta, asigurându-le acestora condiții bune de trai?

Numai pentru construirea caselor, va fi nevoie de atâta lemn, încât pădurile din Indonezia, Myanmar, estul Rusiei și Papua Noua Guinee vor dispărea până în 2025, împreună cu o serie de păsări, insecte și maimuțe, mai prevede acesta. Totodată, spune autorul citat, pentru a avea o densitate a automobilelor similară cu cea din SUA, China va trebui să producă un număr cu 30% mai mare de mașini decât există astăzi în lume. Acestea vor consuma carburant echivalent cu 98 milioane de barili de petrol pe zi. În prezent, omenirea produce, în medie, 85 milioane de barili de petrol pe zi.

sursa: money.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *