Social

La Grădiniţa „Curcubeu” din Orhei a răsărit soarele

Dar aceasta poate rămâne doar o noţiune abstractă, dacă nu i se conferă şi un conţinut pe măsură. Educatorii de la Grădiniţa nr. 12 „Curcubeu” din Orhei s-au gândit să-i apropie pe copiii de aici cu cei care, având anumite dizabilităţi, frecventau Centrul „Paradis” din vecinătate. Deşi nu erau departe una de alta, cele două instituţii păreau a fi, până nu de mult, două „lumi diferite” – una a copiilor sănătoşi; cealaltă – a copiilor cu nevoi speciale.

Alexandra Grăjdian, şefa Asociaţiei „Mama şi copilul”, îşi aminteşte că, atunci când a fost deschis Centrul „Paradis”, părinţii copiilor care frecventau grădiniţa au propus „să fie ridicat un gard înalt, care să despartă cele două instituţii”. Mulţi dintre ei se temeau că micuţii de la grădiniţă se vor speria văzându-i pe cei cu dizabilităţi de la centru… Dar nu s-a întâmplat aşa. Copiii i-au acceptat pe semenii lor şi chiar s-au împrietenit cu ei. Astăzi, grădiniţa este frecventată de 280 de copii, 36 dintre care au cerinţe educaţionale speciale. Copiii comunică între ei, desenează împreună şi participă la diferite concursuri. Alexandra Grăjdian spune că centrele incluzive pot lichida prejudecăţile şi discriminările de acest fel. Pe lângă faptul că a implementat principiile educaţiei incluzive la Orhei, ea a mai deschis două asemenea centre la Criuleni şi Dubăsari, fiind convinsă de eficienţa lor.

În septembrie, când copiii de la Centrul „Paradis” au fost transferaţi aici, la Grădiniţă „Curcubeu” din Orhei parcă a răsărit soarele. Instituţia şi-a schimbat aspectul, a fost asigurată cu mobilier, resurse tehnice, rechizite. Au fost angajaţi şi trei specialişti noi: un psiholog, un educator special şi un chinetoterapeut. Totodată, la dispoziţia micuţilor se află un autobuz, care îi aduce în fiecare dimineaţă la grădiniţă. Lucrările de dotare şi renovare au costat două milioane de lei, bani alocaţi de către Guvernul Cehiei, de Asociaţia „Mama şi copilul”, dar a contribuit, după posibilităţi, şi Primăria oraşului Orhei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *