Lumea

La Iași, ca și la Chișinău (Sau a renunțat ori nu Bucureștiul la Valeriu Matei?)

Dar cu doi directori!”. Precizăm din start că e vorba despre Moldova de peste Prut. Potrivit publicației, Andrei Marga, preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), a făcut o gafă, lansând ICR Moldova fără a avea niciun ban. Reluăm un fragment din acest articol.

„Andrei Marga a inaugurat, miercuri, la Iaşi filiala pe Moldova a Institutului Cultural Român, o acţiune cu valoare pur simbolică. Aceasta, deoarece ICR Moldova nu are un buget, nu are un sediu şi nu are niciun angajat. Are doar doi directori, pe Cassian Maria Spiridon şi pe adjunctul său, Marius Chelaru. Oamenii de cultură ai Iaşiului au plecat nedumeriţi, cu sentimentul că au asistat la botezul unui copil care nu doar că nu s-a născut, dar nici nu se ştie dacă a fost conceput.

Preşedintele ICR, Andrei Marga, a avut, în schimb, prilejul să bifeze o acţiune de imagine care i-a dat mari satisfacţii. Sala a fost arhiplină, au venit oficialităţi locale, s-a aplaudat, ca pe vremuri, când venea vreun activist de la Centru, se vorbea mult, dar nu se stabilea nimic. Andrei Marga a spus că aşteaptă aprobarea unui buget de către Guvern, apoi că mizează pe sprijinul autorităţilor locale – Primărie şi Consiliu judeţean – şi că invită oamenii de afaceri din Iaşi să finanţeze activitatea ICR Moldova”.

Notăm în final că deocamdată rămâne neclară și problema directorului ICR din Moldova cu capitala la Chișinău. Înainte de anul nou se anunțase retragerea actualului director al ICR R. Moldova, Petre Guran, și numirea în locul lui a scriitorului basarabean Valeriu Matei. Această decizie a fost criticată de o parte a presei de la Chișinău și de către unele voci publice care au remarcat că „e grav faptul demiterii, la mijloc de mandat, a lui Petre Guran” și că „fără îndepărtarea neîntemeiată, grosolană, a lui Guran, nu ar fi fost posibilă înscăunarea nejustificată, cu nuanţe clientelare, a lui Matei”.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *