Social

La mulți ani Vladimir Beșleagă! Marele scriitor împlinește astăzi vârstă de 92 de ani

Scriitorul Vladimir Beșleagă împlinește astăzi vârsta de 92 de ani. Este considerat cel mai important prozator al sec XX. În anul 1956 a debutat editorial cu volumul de proză pentru copii „Zbânțuilă”. Au urmat de cărțile „Vacanța mea” (1959), „La fântâna Leahului” (1963), „Vrei să zbori la Lună?” (1964). Romanul psihologic „Zbor frânt” editat în anul 1966, îi aduce notorietate.

Vladimir Beșleagă s-a născut la 25 iulie 1931 în satul Mălăiești, Grigoriopol. Este eseist, jurnalist, prozator, scriitor, traducător, Laureat al Premiului de Stat, Cavaler al Ordinului Republicii, Cetățean de Onoare al municipiului Chișinău și ex-deputat în Parlament între anii 1990 și 1994.  

Manuscrisele mai multor romane ale sale se păstrează în fondurile Muzeului Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu”.

Astfel, după câțiva ani de gazetărie, s-a consacrat muncii literare. În anul 1963, a debutat cu culegerea de nuvele „La fântâna Leahului”, după care au urmat alte cărți de proză.

Vladimir Beșleagă face parte din generația de aur a scriitorilor români din Basarabia. El a scris romanele „Zbor frânt”, „Nepotul”, „Durere”, „Viața și moartea nefericitului Filimon” etc.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *