Cultură

La Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a fost deschisă o expoziţie de obiecte croşetate

Evenimentul este prilejuit de împlinirea a 25 de ani de activitate a Clubului de creaţie „Curcubeul”.

În cadrul ceremoniei de inaugurare, Valentina Onofriescu, şefă de secţie la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, a menţionat că expoziţia cuprinde peste 300 de piese: feţe de masă, prosoape, mileuri, icoane, tablouri, executate în diferite tehnice de croşetare – lasetă, hardangher, tricotare, broderie artistică, etc.

„Aceste piese sînt de o valoare artistică incontestabilă. Pentru că este o expoziţie aniversară, meşteriţele au etalat aici cele mai frumoase lucrări. Clubul numără peste 50 de femei, o bună parte dintre ele fiind membre ale Uniunii Meşterilor Populari din Moldova. Lucrările executate de meşteriţe ar putea înfrumuseţa interiorul caselor noastre”, a accentuat Valentina Onofriescu.

În context, colaboratoarea Centrului Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Mariana Dobzeu, a subliniat că printre brodezele participante la expoziţie sînt nume de referinţă în arta populară din R. Moldova: Ludmila Berezin, Nadejda Golban, Adela Dubin, Lidia Mustaţă, Irina Croitor, Ala Rusu ş.a., lucrările lor fiind apreciate atît în ţară, cît şi peste hotare.

Directorul adjunct al muzeului, Andrei Prohin, şi-a exprimat satisfacţia că, prin intermediul acestor expoziţii, instituţia reuşeşte să creeze o platformă de afirmare a creatorilor de frumos.

Clubul „Curbuceu” a fost înfiinţat în 1991 de către un grup de femei de diferite profesii, pe care le-a unit pasiunea pentru arta lucrului manual. Conducătorul acestuia este meşterul popular Ludmila Berezin. În cei 25 de ani de activitate, membrii clubului au participat la numeroase expoziţii naţionale şi internaţionale, de unde s-au întors cu premii şi diplome. Şedinţele clubului au loc în fiecare duminică, în incinta muzeului.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 11 mai.

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *