Bună Dimineața

La o cafea cu moartea, la terasă…

Eu aş merge mai departe: asasinatul de luni nu s-ar fi produs dacă acum doi ani, când a venit la putere AIE, ar fi fost arestat şi ex-ministrul Papuc, şi alţi granguri ai fostului regim. Nu am în vedere execuţii în masă şi răfuieli cu capii fostei guvernări, ci aplicarea legii şi restabilirea în societate a sentimentului de dreptate. În acest sens, actualii guvernanţi sunt complici morali ai tuturor abuzurilor şi crimelor ce se comit, căci, venind la putere, şi-au subordonat justiţia şi nu i-au permis să-şi facă datoria. Astfel, lumii interlope i s-a „sugerat” că orice crimă poate rămâne nepedepsită, dacă ştii cum, cât şi cui să plăteşti…

…Pe 17 august a.c. publicam în TIMPUL un articol intitulat „R. Moldova, o ţară de criminali?”, în care scriam: „Taţi ucişi de fii, fii hăcuiţi de taţi, cumnaţi înjunghiaţi, concubine spintecate şi aruncate în stradă, violuri, jafuri, minori criminali, bătrâni recidivişti – nici în filmele de groază nu mai poţi vedea aşa ceva, şi toate se petrec sub ochii noştri, ai creştinilor, ai primarilor, preoţilor, învăţătorilor, procurorilor… Iar la Chişinău, de doi ani, se discută o problemă fundamentală: cine va fi preşedinte – Lupu sau Filat? Preşedinte peste cine? mă întreb. Peste puşcării?..”. Ca şi în alte cazuri când presa a abordat asemenea subiecte, nu a urmat nimic, „câinii turbaţi” latră, guvernarea merge înainte. Ea are alte priorităţi şi interese, nu liniştea în societate şi siguranţa cetăţeanului… Luni, la o televiziune privată, premierul Vlad Filat a fost silit să recunoască că asasinatul de luni „e o crimă oribilă, având în vedere şi cine a comis-o, ce ne arată cât de grave probleme avem în societate”. (N-am prea înţeles ce a dorit să spună premierul cu precizarea „cine a comis-o”; să înţelegem că, dacă ar fi comis-o altcineva, crima ar fi fost mai puţin oribilă?) Da, „avem probleme grave în societate”, dar ar fi nedrept să spunem că ele sunt moştenite de la fostul regim. Mai corect ar fi să spunem că ele au fost renăscute de actualul regim. Soluţia pe care o propune premierul Filat mi se pare cu totul inadecvată – „urmează în regim de urgenţă să modificăm legislaţia la capitolul port de armă”, deoarece „în prezent legea este foarte permisivă” şi trebuie „introduse sancţiuni drastice pentru port de armă ilegal” -, fiindcă poţi fi împuşcat cu acelaşi succes dintr-o armă deţinută legal. Dar există şi alt punct de vedere în această problemă. Americanii, de exemplu, consideră că numărul crimelor a scăzut anume după ce cetăţenii au beneficiat de o lege foarte permisivă de a purta arme. De altfel, premierul s-a contrazis pe sine, declarând că mai e vorba şi de factorul educaţional, de familie, şcoală ş.a.m.d. pentru că – aici Filat are perfectă dreptate – nu poţi pune câte un poliţist lângă fiecare cetăţean…

Aşadar, problema e alta. În aceşti 20 de ani de Independenţă am edificat o ţară care se închină unui singur dumnezeu: BANUL. Cultul banilor şi al puterii a substituit valorile şi principiile. Într-o asemenea ţară poţi să pui şi câte doi poliţişti la fiecare cetăţean… Obsedaţi de bani şi de putere, politicienii noştri vorbesc despre alegeri anticipate ori „resetarea” Alianţei, pe când ar trebui să se discute despre un alt imperativ – resetarea morală a ţării şi a societăţii! Se vede însă că acest obiectiv nu face parte din planurile de viitor ale mai-marilor zilei. Dovadă şi faptul că unii dintre ei îşi „evacuează” odraslele peste hotare, cât mai departe de această „ţară nebună”. Dar cum să procedăm noi, „restul”, cu copiii şi nepoţii noştri?

Ieşim la terasă, la o cafea cu moartea?!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *