Culinar.md

La o cină acasă

Când este gazda unui prânz sau a unei cine cu invitaţi, o lady se străduieşte să fie la înălţime. Atunci când se aşază în capul mesei, are grijă ca bunele maniere să nu-i şchiopăteze.

Când o lady primeşte invitaţii acasă, închide televizorul, cu excepţia cazurilor în care scopul este acela de a urmări împreună un anumit program de televiziune, un meci de fotbal sau un concert.

Dacă o lady alege să pună muzică pe fundal în timpul unei mese, are grijă ca aceasta să fie la un volum discret, astfel încât să nu acopere conversaţia.

Dacă o lady constată că întârzie chiar şi cu cincisprezece minute la o cină sau la un cocktail, fie acasă la cineva, fie la un restaurant, va face tot posibilul pentru a contacta gazda, rugând-o să înceapă petrecerea fără ea.

Chiar dacă nu este o persoană credincioasă, când se spune o rugăciune sau o binecuvântare la masă, o lady îşi lasă capul în jos. Însă nu este obligată să spună „Amin”, dacă nu vrea.

O lady nu se ceartă niciodată cu prietenii la masă.

În mijlocul unei conversaţii la masă – sau în timpul oricărei discuţii – o lady nu încearcă să fie în centrul atenţiei.

O lady nu se întinde după mâncare şi nici nu o înşfacă. Aşteaptă să îi fie dată de un comesean sau servită de chelner.

Dacă o lady mai doreşte o porţie din orice fel prezent în meniu, după ce toată lumea a fost servită, poate să întrebe: „Vreţi să îmi daţi vinegreta?”, „Aş mai putea primi nişte sos?” sau „Aş mai vrea nişte vită Stroganoff. Aţi putea să mi-o daţi?”.

Când îi vine rândul să treacă mai departe coşul de pâine sau platoul cu preparate, o lady îl oferă persoanei din stânga ei (deci în sensul acelor de ceasornic).

O lady nu „grăbeşte” mâncarea cu înghiţituri mari de apă ori de alte băuturi.

O lady nu-şi sărează mâncarea înainte de a o gusta.

O lady nu „mănâncă pe fugă şi pleacă”.

Dacă o lady nu găseşte scrumiera în faţa ei la masă, nu cere una.

Exceptând cazurile în care a fost servită extrem de defectuos la o petrecere privată, o lady nu-l va apostrofa niciodată pe chelner, deoarece înţelege că acesta este angajatul amfitrionului.

Îndată ce gazda închide barul sau opreşte cafetiera, o lady ştie că e timpul să plece acasă.

Oricât de informal a fost evenimentul la care a participat, o lady va transmite întotdeauna mulţumiri, fie în scris, fie prin telefon.

O lady ştie că biletul de mulţumire nu se demodează niciodată.

(Din cartea „O lady la masă. Mic tratat de eleganţă” de Sheryl Shade, John Bridges şi Brian Curtis)
 
Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *