Bună Dimineața

La toamnă, pe care hoți îi vom vota?

M-am întristat mult și am ajuns foarte disperat – lumea este stricată. Unica plăcere am avut-o discutând cu doi ciobani lângă Bălănești. Credeți-mă, la față arătau cu mult mai inteligenți decât persoanele care circulau în mașini de lux. M-am mirat și mai tare când am început să discut cu ei. Vorbeau româna curată. Azi am citit articolul dumneavoastră „Cum ieșim din „primul stadiu al nebuniei”? în TIMPUL din 7 martie. Ați ochit în 10. Conducerea pe care o avem noi, am meritat-o. Este oglinda noastră, din păcate. De ce s-a întâmplat asta – deja e altă temă”.

…Dacă cititorul își amintește, în articolul citat era vorba despre neobrăzarea patologică a elitelor noastre, care au pierdut în toate simțul măsurii, iar titlul era inspirat dintr-o zicere a lui Emil Cioran: „Neobrăzarea nu este acceptabilă decât în cazul nebunilor. De altminteri, neobrăzarea este o formă de nebunie, primul stadiu al nebuniei”. Drept punct de pornire al articolului a servit informația despre mașinile de lux ale conducătorului proletariatului și țărănimii moldovene, Voronin…

Ar fi însă o greșeală de neiertat să punem punct aici: îi declarăm nebuni și mergem mai departe. Nu, trebuie să încercăm să coborâm la rădăcinile Răului ca să putem explica natura acestei „nebunii”: de unde vine, cine o alimentează, cum tratăm neobrăzarea care devine un fenomen generalizat?

Un cititor încearcă să ajungă la rădăcinile fenomenului într-un comentariu din TIMPUL.MD: „Într-o societate, care se află într-o profundă criză morală și identitară a vorbi de morală și moralitate, într-adevăr este o neobrăzare. Dacă hoția și tâlhăria stau în capul mesei și populația continuă să-i voteze chiar că este o neobrăzare… (…) Când ne adunăm pe la chefuri, oare nu despre asta povestim, lăudându-ne cât de bravi am fost, furând statul. De aceea și continuăm să votam hoții și îi luaăm în derâdere pe cei cinstiți, spunând că ei sunt proști”. Autorul își încheie meditațiile cu o întrebare sacramentală: „Ce vom vota la alegerile parlamentare din toamnă – OAMENI CINSTIȚI SAU HOȚI”?

Ce vom vota? Răspund, cu riscul de a-mi aprinde paie în cap: vom vota niște hoți! Și comuniștii din opoziție sunt hoți, și democrații de la guvernare sunt hoți. Rămân pe pozițiile mele vechi că toți sunt o apă și un pământ. Nu avem alternativă. Problema care ne va măcina sufletele va fi următoarea: Pe care hoți îi vom vota? Pe hoții comuniști, „care-s cu rușii” sau pe hoții democrați, „care-s cu Europa”?

Grea alegere. E greu să alegi când ai în față două opțiuni: holera și ciuma. Dar să fim optimiști și să judecăm filozofic lucrurile. Parcă nu am mai ales greșit? Și apoi, cineva spunea că după alegeri și după căsătorie rareori obții ceea ce ai vrut…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *