Social

Laboratorul ANSP nu a depistat pe teritoriul Republicii Moldova noua variantă a coronavirusului – „Kraken”, una mult mai contagioasă

Ultimele rezultate ale probelor biologice cercetate în Laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) pentru monitorizarea circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 pe teritoriul Republicii Moldova și identificarea variantelor de mutație ale virusului, prin metoda de secvențiere a genomului viral, exclud noua variantă a COVID-19, una mult mai contagioasă, numită „Kraken”, scrie Ziarul Național.

„În urma analizei rezultatelor ultimei secvențieri, în toate 16 probe selectate a fost identificată circulația în exclusivitate a subliniilor ce aparțin variantei Omicron, confirmate și în cazul procedurilor anterioare. Astfel, această tulpină rămâne a fi dominantă pe teritoriul Republicii Moldova în declanșarea cazurilor de îmbolnăvire de COVID-19”, arată ANSP.

Probele au fost selectate din diferite regiuni ale Republicii Moldova, precum municipiul Chișinău și raioanele Basarabeasca, Ialoveni, Cimișlia, Orhei, Strășeni, din mediul rural și urban. În probele selectate, varianta Omicron a fost confirmată la opt bărbați și opt femei.

Menționăm că o nouă tulpină de Covid-19, supranumită „The Kraken”, este „cea mai transmisibilă subvariantă care a fost detectată până acum”, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Această nouă subvariantă este deja răspândită în SUA, unde se crede că se află în spatele a aproximativ 41% din cazurile de Covid-19 înregistrate recent, potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

De asemenea, tulpina a început să se răspândească și în Marea Britanie.

Chiar dacă se transmite mai repede, tulpina pare să fie mai mai puțin periculoasă decât primele variante ale coronavirusului.

Menționăm că șeful Direcției Asistență Socială și Medicală de la Primăria Chișinău, Boris Gîlca, s-a arătat luni, 9 ianuarie, îngrijorat de evoluția ascendentă a gripei și creșterea epidemică a infecțiilor tractului respirator, bronșilitelor și pneumoniilor în capitală, adăugând că spitalele sunt în acest moment „arhipline”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *