Internațional

Lacul Baikal a ajuns la cel mai scăzut nivel al său din ultimii 60 de ani

‘Nivelul actual este cel mai scăzut din ultimii 60 de ani’, a declarat Iuri Safianov, ministrul resurselor naturale din republica Buriatia, una din cele două regiuni învecinate ale lacului Baikal.

Lacul conține aproximativ 20% din totalul rezervelor de apă dulce ale planetei.

În prezent nivelul actual nu depășește decât cu opt centimetri nivelul minim de 456 metri față de nivelul mării, a mai adăugat Safianov, citat de presa locală, potrivit AFP.

Confruntat cu această situație, departamentul ministerului rus pentru situații de urgență din republica Buriatia a anunțat marți că ‘intră în stare de alertă’ pentru a supraveghea aprovizionarea cu apă a comunităților învecinate, care riscă să fie afectate de o penurie de apă.

Organizațiile pentru protejarea mediului acuză industria locală pentru crearea acestei situații, în special societatea hidroelectrică Irkutskenergo, care a abuzat de resursele lacului instalând o hidrocentrală pe râul Angara, singurul râu care izvorăște din Baikal.

‘În fiecare an industria locală a redus nivelul lacului pentru producerea de electricitate’, a afirmat Alexandr Kolotov, coordonator rus pentru ONG-ul ‘Râuri fără Frontiere’, un grup ce reunește asociații ecologiste chineze, ruse, mongole și americane.

Vara trecută nivelul lacului era deja redus și toată lumea aștepta să fie un an ploios, însă seceta a redus și mai mult nivelul lacului, a declarat Arkadi Ivanov, responsabilul programului Baikal din cadrul Greenpeace.

Guvernul rus trebuie să decidă săptămâna viitoare dacă va autoriza o nouă reducere a nivelului minim al lacului Baikal pentru alimentarea hidrocentralelor.

Aflat în sudul Siberiei, lacul Baikal este totodată cel mai adânc lac din lume și habitatul a peste 1.700 de specii de plante și animale, dintre care peste două treimi nu se regăsesc nicăieri pe glob. În 1996 a fost declarat sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *