Actualitate

Lacul Ghidighici – ținta afaceriștilor imobiliari: Vile de vacanță deținute de foști funcționari și companii off-shore

Recent și SIS-ul a atenționat conducerea țării că „lacul se află într-o stare deplorabilă, fiind un risc pronunţat pentru sistemul ecologic”.

Primăria or. Vatra, proprietar autoproclamat

Vilele de vacanță au început să apară pe faleza lacului după ce Primăria or. Vatra și-a atribuit dreptul de proprietate a mai multor loturi pe care ulterior le-a dat în arendă. Autoritatea locală a încheiat „numeroase contracte de arendă a terenurilor destinate protecţiei naturii, ocrotirii sănătăţii etc. şi a efectuat tranzacţii de vânzare-cumpărare a unora din aceste terenuri cu suprafaţă de peste 15,6 ha”, se arată într-un raport al Curții de Conturi din 2012. Totodată, auditorii au depistat că, în lipsa unei Hotărâri de Guvern, o mare parte din loturi au fost convertite în terenuri destinate construcțiilor. 

Denis Danila, actualul primar al or. Vatra: Știți cum e, se shimbă guverne și de fiecare dată cineva găsește câte ceva și reflectă în niște rapoarte. În prezent există niște contracte înregistrate la cadastru. Despre ilegalitate trebuie să se prounțe o instanță de judecată. Arendașii se află acolo și de 10 ani, au ridicat construcții și, dacă se plătește arenda și impozitele, faptul e consumat.

Astfel, chiar pe malul lacului, mai mulți afaceriști au ridicat case pe care le-au scos în vânzare. Pe un site de anunțuri, o vilă nefinisată de 200 metri pătrați se vinde cu 150 mii euro. 

Tranzacții în off-shore

În 2009, pe un teren arendat de Bars SRL, compania Basconslux a construit șase vile de peste 150 metri pătrați fiecare. Situate la cinci minute distanță de plajă, casele au același stil arhitectural. În ograda comună, doi muncitori tăie lemne. Peste drum, doi copaci au fost de curând dobărâți, după semnele de pilitură proaspătă.

Cinci din cele șase case au fost cumpărate la sfârșitul lunii februarie 2015 de compania off-shore Macros Solutions Ltd din Republica Dominicană, iar peste o săptămână proprietar devine Cameron Ministries, o organizație religioasă din SUA. 

Alături, pe un teren cu vedere la lac, Bars SRL a început în 2006 construcția a cinci vile cu suprafață de peste 100 metri pătrați fiecare. Imobilele, care arată în prezent ca niște schelete de beton, au fost obiectul mai multor tranzacții dubioase. Un an mai târziu, construcțiile ajung în proprietatea societății pe acțiuni de tip închis Metacomimpex. În 2015, timp de câteva luni, construcțiile au fost tranzactionate în repetate rânduri între două companii off-shore: Futron Plus și Macros Solutions, ca în cele de urmă proprietar să devina compania de construcții Basconlux SRL.

Macros Solutions este o companie off-shore care, în 2011, a încercat să transfere pe contul unei companii din Moldova 5 milioane de euro pentru înființarea unei organizaţii de micro-finanţare. Tranzacția nu a fost aprobată de Banca Națională a Moldovei, fiind considerată dubioasă și care cade sub incidența Legii cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor și finanţării terorismului. Potrivit documentelor obținute de RISE, conturile Macros Solutions în băncile din Letonia sunt administrate de afaceristul Victor Bunescu, care are domiciliul pe malul lacului Ghidighici. 

Printre proprietari, fost șef AIPA



În 2013 și compania Rabix-Lux a construit mai multe case de locuit pe malul Ghidighiciului. Cele 11 imobile sunt amplasate de o parte și de alta a unui drum asfaltat care duce spre lac. Casele sunt de diferite dimensiuni și stiluri arhitecturale și sunt supravegheate de camere de luat vederi. În spatele gardurilor înalte latră nervoși mai mulți dulăi.

În 2014, fostul director al Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA), Petru Maleru și-a cumpărat aici o casă. Peste un an, însă, funcționarul o vinde. În declarația de avere pe anul 2014, Maleru a indicat că imobilul valorează jumătate de milion de lei, o sumă care este de cinci ori mai mare decât venitul său anual.

Petru Maleru și-a dat demisia din funcția de director AIPA, acum două săptămâni, pe fundalul scandalurilor de corupție privind subvenționarea agricultorilor. Pe marginea acestui caz, Procuratura Generală a inițiat 37 de dosare penale. L-am contactat telefonic pe Maleru, însă acesta avea telefonul deconectat.

citește mai departe aici

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *