Externe

Lagarde a avertizat Ucraina despre posibila sistare a asistenței FMI

Într-o declarație citata de Reuters, se arata ingrijorarea FMI in legatura cu progresul lent al Ucrainei în sectorul îmbunătățirii guvernanței, combaterii corupției și a reducerii influenței grupurilor de interese asupra politicii. Lagarde a subliniat că, în cazul în care Kievul nu dă un nou impuls reformelor administrative și luptei împotriva corupției, „ar fi dificil să ne imaginăm cum va continua în viitor un program susținut de FMI și dacă aceasta va fi de succes”.

Lagarde a cerut liderilor din Ucraina se repuna ţara pe fagasul reformei.

Declarațiile lui Lagarde vin pe fondul crizei politice in Ucraina, izbucnita dupa demisia, la începutul lunii februarie, ministrului dezvoltării economice Aivaras Abromavicius. Acesta din urmă a explicat plecarea sa prin „refuzul de a fi paravanul pentru corupția flagrantă”.

La o conferinta de presă de la Washington, pe 4 februarie, seful FMI a spus că Abromavicius era responsabil pentru o serie de reforme fundamentale și că demisia sa înseamnă că inițiativele anticorupție luate de către autoritățile nu si-au atins tinta.

Recent, despre o posibila suspendare a programului de ajutor FMI a vorbit şi ministrul de Finanțe al Ucrainei – Natalia Iaresko. Ea a subliniat faptul că nu există alte organizații in lume care sa ofere țarii 17,5 miliarde $. Într-un interviu postului de televiziune ICTV, Iaresko a sugerat că „FMI va trebui să aștepte când în țara va aparea o autoritate executivă care sa fie gata să lucreze în condițiile fondului”.

Sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *