Cultură

Lansări de carte la Biblioteca Națională a Republicii Moldova

O întâlnire cu înțelepciunea persană

Prima carte „Aforisme” de Nizami Ganjavi a fost lansată în cadrul Zilelor Culturii Azere, organizate de Ambasada Republicii Azerbaidjan la Chișinău în colaborare cu Ministerul Culturii, care se desfășoară în perioada 11-15 noiembrie a acestui an. Publicația a apărut la inițiativa și cu sprijinul Congresului Azerilor din R. Moldova, cu ocazia împlinirii a celor 870 de ani de la nașterea clasicului literaturii universale Nizami Ganjavi, la Editura „Prut Internațional”. Lucrarea este editată în patru limbi: română, rusă, azeră și engleză. Versiunea română aparține scriitorului Ion Hadârcă, născut în aceeași zi cu marele poet – 17 august.

În discursul său, Excelența Sa ambasadorul R. Azerbaidjan în RM, Namig Aliyev, a spus că, pentru el, primele cuvinte pronunțate în viața sa au fost: „M-am născut și am crescut pe strada Nizami, în Baku. Prin aceste cuvinte respiră copilăria mea”.

Potrivit lui, scrierile geniale ale acestui fiu al poporului azer, Nizami Ganjavi, reprezintă unele dintre cele mai strălucite pagini din fondul de aur al literaturii universale și au un loc de cinste în rândul monumentelor artistice create de corifeii umanității.

La rândul său, poetul Ion Hadârcă a menționat că s-a îndrăgostit de scrisul lui Nizami, care, prin parabolele sale, s-a constituit într-un adevărat ghid al înțelepciunii ființiale: „Decât cu mâna-ntinsă, tu, de toți să fii deplâns, Fii om cinstit, cu ban mărunt, dar prin sudoare strâns!”.

În cadrul manifestării, Ion Hadârcă a fost distins de către președintele Congresului Azerilor, Vugar Novruzov, cu Premiul „Nizami” și cu medalia cu același nume.

Au mai luat cuvântul ministrul Culturii, Boris Focșa, directorul BNR, Alexe Rău, scriitorul Vladimir Beșleagă, ex-deputata Ludmila Scalnâi ș.a.

Basarabia în perioada antebelică și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Cea de-a doua carte lansată ieri la BNRM e intitulată „Cronica Basarabiei: 1918-1944”. Apărută la Editura MOLDPRES și semnată de Vlad Darie și Mihai Potârniche, ea cuprinde mărturii din presa timpului și imagini de epocă. Volumul are 431 de pagini, 240 de fotografii și trei compartimente: Actul Unirii Basarabiei cu România. Instalarea administrației românești (1918-1924); Dezvoltarea politică, economică și culturală a Basarabiei în componența României. Pretențiile sovietice (1925-1939); Cel de-al Doilea Război Mondial și impactul lui asupra destinelor Basarabiei (1940-1944).
„Această carte nu pretinde a fi un document complet despre destinele Basarabiei interbelice. Pârjolite de războaie și revoluții, am salvat doar fragmente din mărturiile vremii. Cu largul concurs al instituțiilor de specialitate din România și R. Moldova, propunem cititorului știri, reportaje și comentarii fascinante din presa vremii de la București, Iași, Chișinău, Balta, Tiraspol, Moscova, Leningrad”, menționează autorii în prefața volumului.

Pe marginea lui s-au pronunțat directorul BNRM, Alexe Rău, istoricii Ion Varta și Igor Cașu, ex-directorul ICR, Petre Guran ș.a., iar actorii Ninela Caranfil și Andrei Sochircă au prezentat fragmente din articolele de ziar incluse în volum.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *