Editorial

Lașitate politică? Trădare? Da, dar s-o știm și noi!

 Acest pachet de legi a fost refuzat să fie votat de unii deputați din coaliția de guvernare și Executivul a decis să-și asume răspunderea”. Câți dintre cetățenii acestei țări au înțeles ce s-a întâmplat, despre ce „pachetul de legi” e vorba și de ce acesta nu a fost votat de parlament, precum cere Constituția, ci a fost lăsat pe seama guvernului? „Premierul Iurie Leancă, suntem „informați” în continuare, a luat această decizie după ce s-a consultat și cu președintele Parlamentului, Igor Corman, care la fel s-a arătat nemulțumit de atitudinea unor deputați și felul în care au fost blocate în Comisii aceste legi”.

Așa care va să zică! Și Igor Corman este nemulțumit? Dar ce înțelege cetățeanul simplu din această „informație”? Ce-l nemulțumește pe șeful paralemtului? ”Atitudinea unor deputații…”!? Care atitudine? Cine sunt acești deputați? Ce partide reprezintă? În ce probleme diferă ”atitudinile”? Care „comisii parlamentare au blocat aceste legi”?

La aceste întrebări „mai particulare” se adaugă o întrebare de principiu: câți cetățeni ai acestei țări înțeleg în general ce înseamnă „asumarea răspunderii de către guvern”, în ce condiții se poate întâmpla asta, cât e de normală această procedură, ce riscuri comportă ș.a.m.d. Am urmărit la ”Fabrica” (Publika.tv) cum mai muți oameni deștepți se căzneau să scoată piatra aruncată în baltă de către alți oameni, la fel de deștepți, din parlament și guvern. Aceștia (de la „Fabrica”) s-au învârtit pe tot parcursul emisiunii în jurul chestiunii constituționalității „asumării răspunderii de către guvern”, niciunul însă nu a putut să explice ce se ascunde de fapt în spatele acestei situații? De ce s-a ajuns la asta?…

Dacă s-ar fi găsit vreun curios care ar fi dorit să afle răspuns la respectiva întrebare, ar fi rămas doar cu curiozitatea fiindcă nicio instituție media nu a dat o știre clară sau vreun comentariu echidistant, obiectiv și pertinent. Câteva opinii „strecurate” în unele „știri” nu au limpezit situația, ci dimpotrivă. Astfel „consumatorul de informație” este lăsat să ghicească, să fabuleze, să speculeze ș.a.m.d.: dintr-o „știre” aflăm că „surse din PLDM spun că premierul Iurie Leancă a luat această decizie după ce câțiva deputați din acest partid nu au vrut să accepte să voteze în Comisia economie buget și finanțe câteva proiecte legate de domeniul asigurărilor, securitatea sistemului bancar și securitatea financiară a țării. Unul dintre aceștia se pare că este Veaceslav Ioniță, care a și plecat din țară la sfârșitul săptămânii trecute”. Ce a înțeles cititorul (telespectatorul) din această „informație”? Că V. Ioniță, șef de Comisie parlamentară „sesizată în fond” „a și plecat din țară…”? De ce a plecat? Cine i-a semnat cererea de concediu? Ce fel de disciplină de muncă există în forul legislativ suprem al țării, dacă un președinte de comisie, lasă nevotate „un pachet” de legi – cele mai „sensibile”! – și „pleacă din țară”?

Răspunsul la aceste întrebări ni-l sugerează deputatul PL V. Munteanu: „Este iarăși un know-how legislativ. Cel puțin explicațiile pe care le-a adus speakerul Corman sunt hilare. Există foarte multe proiecte, nu știm exact despre ce proiecte este vorba, pe care se încearcă să se treacă în semi-obscuritate. Probabil au un anumit cost și încearcă să voteze aceste proiecte departe de ochii lumii. Altfel, nu există absolut nicio rațiune”. Așadar, iarăși „circ”, iarăși „explicații hilare”, iarăși „semi-obscuritate legislativă”, într-un cuvânt, consideră Munteanu, e vorba iarăși de o acțiune „lipsită de rațiune”…

Ce se ascunde, totuși, în spatele acestei acțiuni „lipsite de rațiune”? De ce a apărut necesitatea ca guvernul să recurgă la o procedură fără precedent, care, potrivit experților, se află la limita constituționalității? Ce târguri, ce jocuri murdare se fac în culisele coaliției de guvernământ? De ce deputații din coaliția de guvernământ au dat dovadă de atâta lașitate politică, lăsând pe seama guvernului adoptarea unor legi de importanță vitală pentru parcursul proeuropean al RM?  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *