Internațional

Lavrov o ironizează pe Liz Truss: „Ar trebui să se ocupe de cei mai apropiați vecini ai săi, și să decidă dacă președintele Macron este prietenul sau dușmanul ei”

Marți, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat despre Liz Truss, noua prim-ministră a Marii Britanii, că abordarea sa nu va ajuta regatul la nivel internațional și a ironizat-o pentru că a spus că nu știe dacă președintele francez este un prieten sau un inamic pentru Londra, relatează agenția Reuters și ziarul The Guardian, citat de News.ro.

Ministrul rus spune că Truss a încercat să „apere interesele Marii Britanii fără a ține cont de pozițiile altora în vreun fel și fără nicio încercare de compromis”.

„Nu cred că acest lucru va ajuta Marea Britanie să-și mențină sau să-și consolideze poziția pe arena internațională, care a fost clar zguduită după ce a părăsit Uniunea Europeană”, a adăugat Lavrov, marți, 6 septembrie, în timpul unei conferințe de presă de la Moscova.

De asemenea, acesta a ironizat-o pe Liz Truss din cauza unor tensiuni recente cu președintele Franței, Emmanuel Macron, un aliat cheie din NATO pentru Marea Britanie.

În timpul unui eveniment de campanie luna trecută, Truss a declarat că nu știe dacă liderul francez este un prieten sau un dușman.

„Pentru Liz Truss… ar trebui să fie mai mult o prioritate să se ocupe de cei mai apropiați vecini ai săi, inclusiv să decidă în cele din urmă dacă președintele Macron este prietenul sau dușmanul ei. Această întrebare rămâne încă în aer”, a comentat Lavrov.

Marea Britanie a fost unul dintre cei mai vocali susținători ai Kievului și ai președintelui Volodimir Zelenski de când Rusia a lansat războiul în Ucraina, pe 24 februarie. Totodată, Truss a declarat că nu va abandona sprijinul Londrei pentru Ucraina, care a inclus un ajutor militar și financiar semnificativ, potrivit sursei citate.

Vă amintim că Liz Truss a preluat astăzi, 6 septembrie, șefia guvernului de la Londra și va numi imediat un nou cabinet. Truss a primit în mod oficial mandatul de la regina Elisabeta a II-a, cu care s-a întâlnit în cursul după-amiezii la castelul Balmoral, în Scoția, după ce suverana a acceptat demisia lui Boris Johnson.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *