CSI / RusiaUE / Nato

Lavrov: Rusia ”nu vede niciun sens” să mențină aceiași prezență diplomatică în Occident

Rusia ”nu vede niciun sens” să menţină aceeaşi prezenţă diplomatică în Occident, a declarat marți, ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, anunţând că Moscova se va concentra de acum încolo pe Asia şi Africa, relatează AFP.

„Nu există niciun sens şi nicio dorinţă, desigur, să menţinem aceeaşi prezenţă în ţările occidentale”, a declarat Lavrov, în cadrul unei întâlniri cu tineri diplomaţi recent angajaţi de Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, transmite G4media.

Diplomaţii ruşi lucrează acolo (în Occident) „în condiţii ce pot fi cu greu calificate drept umane, li se creează mereu probleme, ameninţări care avansează constant”, a subliniat Lavrov.

„Însă, cel mai important este că acolo nu este de lucru după ce Europa a decis să se închidă în faţa noastră, să-şi suspende orice cooperare economică” cu Moscova, a continuat acesta. „Ce poţi face? Nu-i poţi forţa pe alţii să ne iubească”, a mai adăugat Lavrov.

În acelaşi timp, „ţările lumii a treia, atât în Asia, cât şi în Africa, au nevoie, dimpotrivă, de o atenţie suplimentară”, a dat Lavrov asigurări, precizând că Rusia are multe proiecte acolo, în special comerciale, „care cer un acompaniament diplomatic”.

„În aceste condiţii, vom plasa desigur centrul de gravitaţie în ţările care sunt gata să lucreze în condiţii de egalitate şi să coopereze cu noi pe o bază reciproc avantajoasă”, a conchis Lavrov.

Menționăm că numeroase ţări occidentale, precum SUA, Franţa, Germania, Italia, Spania sau Austria au expulzat în masă diplomaţi ruşi după declanşarea războiului rus în Ucraina, pe 24 februarie.

În unele cazuri, aceste expulzări au fost însoţite de acuzaţii de spionaj.

Moscova a promis că va răspunde în oglindă la fiecare dintre aceste măsuri şi zeci de diplomaţi occidentali au fost deja expulzaţi din Rusia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *