CSI / Rusia

Lavrov susține că „războiul” dintre Rusia și Occident nu mai este un hibrid, ci unul adevărat

Ceea ce se întâmplă în Ucraina nu mai este un hibrid, ci un adevărat război între Occident și Rusia, a declarat luni, 23 ianuarie, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, citat de TASS.

„Când vorbim despre ceea ce se întâmplă în Ucraina, vorbim despre faptul că acesta nu mai este un război hibrid, ci unul real, pe care Occidentul îl pregătește de multă vreme împotriva Rusiei, încercând să distrugă tot ce este rusesc, de la limbă la cultură, care există în Ucraina de secole, și să le interzică oamenilor să-și vorbească limba maternă”, a declarat șeful diplomației ruse.

„Atât fostul președinte [al Ucrainei Ucrainei, Petro] Poroșenko, cât și actualul [Volodimir] Zelenski, care au fost aleși sub sloganul instaurării păcii, imediat după ce au fost aleși s-au transformat în președinți de război, președinți rusofobi”, a mai adăugat Lavrov după discuțiile cu ministrul sud-african de Externe Naledi Pandor, șeful diplomației ruse aflându-se într-o vizită oficială în țara africană.

De asemenea, Lavrov a acuzat că Ucraina a adoptat legi care interzic învăţământul în limba rusă, mass-media în limba rusă, „legi care chiar interzic, de fapt, folosirea limbii ruse în viaţa de zi cu zi”, potrivit lui.

„Orice contact cultural legat de limba rusă este interzis. Și toate acestea sunt susținute de Occident. Așa cum Occidentul susține marșurile regulate ale neonaziștilor cu svastici, cu simbolurile diviziilor, care au fost interzise de Tribunalul de la Nürnberg, sunt recunoscuți drept criminali. Occidentul susține toate acestea”, a mai susținut el în Africa de Sud.

Serghei Lavrov a acuzat Occidentul că a pregătit un Holocaust pentru ruși

Noile comentarii ale lui Serghei Lavrov vin după ce miercurea trecută acesta a făcut o serie de afirmații halucinante, acuzând țările occidentale că au pregătit o „soluție finală” pentru „chestiunea rusească”, o referință directă la exterminarea organizată a evreilor în timpul Germaniei Naziste, relatează Hotnews.

„Statele Unite, prin interpusul său Ucraina, poartă un război împotriva țării noastre cu aceeași sarcină: soluția finală a chestiunii rusești”, le-a declarat el reporterilor în timpul conferinței sale de presă anuale pentru 2022, după ce aceasta fost amânată pentru începutul anului în curs.

„Exact cum Hitler a dorit o soluție finală la chestiunea evreiască, acum, dacă citiți ce spun politicienii occidentali (…) ei spun clar că Rusia trebuie să sufere o înfrângere strategică”, a subliniat el, pentru a nu lăsa loc de interpretare pentru cuvintele sale.

Săptămâna trecută, Lavrov a acuzat de asemenea Statele Unite că au pregătit terenul pentru conflictul din Ucraina, dar a descris conflictul declanșat de dictatorul rus Putin pe 24 februarie 2022 drept ca făcând parte dintr-un „război hibrid” dus de Occident împotriva Moscovei.

De luni de zile, propaganda rusă susține că Rusia se luptă de fapt în Ucraina împotriva NATO și a „Occidentului colectiv”, pentru a explica seria de înfrângeri și regrese umilitoare suferite de forțele armate ale țării, potrivit sursei citate.

Putin însuși a vorbit despre așa-zisul „Occident colectiv”, la fel ca mulți alți oficiali de la Moscova, termenul părând a fi intrat în limbajul uzual al propagandei rusești.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

  1. “Occident colectiv”? Nu ar fi fost mai corect ”occident colhoznic”? La colhoz, în lumea mare, cine minte ăla are… capul tare?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *