Ultima oră

Lazăr la MOSCOVA!

Informația a fost confirmată pentru ”Infotag” de surse din cadrul Ministerului Economiei, care au refuzat să ofere alte amănunte privind negocierile.

Acordul respectiv urmărește scopul de a reglementa tranzitul gazului natural, implementarea pachetului Energetic III, garantarea investițiilor, mecanismul de gestionare a datoriilor la gazele naturale, precum și elementele noului contract de livrare a gazului între Moldovagaz și Gazprom.

Recent, Banca Mondială și-a exprimat disponibilitatea de a acorda susținere RM în negocierile cu Gazprom în chestiunea legată de restructurarea datoriei Moldovagaz către Gazprom pentru gazul consumat. Datoria constituie peste $4,5 mlrd. În cea mai mare parte aceasta este datoria pentru gazul consumat în stânga Nistrului.

Cu scopul de a ”facilita negocierile pentru semnarea Acordului, în special a contractului cu Gazprom pentru furnizarea gazului natural, UE a permis Moldovei să transfere din anul 2017 până în 2020 termenii de implementare a prevederilor pachetului energetic III. În același timp, partea rusă și-a exprimat disponibilitatea de a micșora tariful la gaz cu 30% cu condiția că Moldova va renunța să implementeze prevederile pachetului energetic II și III, care presupun că de transportarea și distribuția gazului în RM trebuie să se ocupe două companii separate. În prezent, de acest lucru se ocupă compania Moldovagaz.

”INFOTAG” precizează: Contractul cu Gazprom pentru livrarea gazului a expirat pe 31 decembrie 2011. Acesta a fost ulterior prelungit în repetate rânduri. Părțile nu au putut conveni asupra semnării unui nou contract din cauza faptului că Moldova a aderat la pachetul energetic III.
 
infotag.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *