Economie

Lazăr: Sectoarele economiei RM şi-au revenit din criză

Respectiv, potrivit lui Valeriu Lazăr, în primul semestru al anului curent, au fost înregistrate creşteri semnificative faţă de anul 2008, în ceea ce priveşte evoluţia exporturilor – cu 36,7 la sută, în comerţul interior – cu 23,9 la sută, salariul nominal – cu 33 la sută, iar cel real – cu 15,4 la sută, în timp ce producţia agricolă a crescut cu 18,8 la sută.

De asemenea, vicepremierul a mai subliniat că PIB-ul a înregistrat o creştere de 7,5 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

"Putem constata că economia naţională a încheiat faza de recuperare din criza economică din 2009 şi a început o creştere postcriză. Totodată, această creştere a început să se reflecte la nivel de salarizare şi a ratei şomajului", a spus viceprim-ministrul.

Valeriu Lazăr a menţionat, în acelaşi timp, că exporturile au crescut, în termeni reali, cu 65%, iar importurile – cu 41,7%. Nivelul de acoperire a importurilor prin exporturi s-a majorat cu 36,2% până la 42,1%.

Volumul producţiei industriale a înregistrat o creştere cu 9,1% faţă de perioada similară a anului trecut şi a constituit 14,4 miliarde de lei.

"Evoluţia a fost înregistrată în baza creşterii în industria extractivă şi în cea prelucrătoare, cea din urmă deţinând o pondere de circa 70 la sută din sectorul industrial", a explicat Valeriu Lazăr.

Cu referire la investiţiile în active materiale pe termen lung, viceprim-ministrul a afirmat că acestea au crescut cu 31,8% în primul semestru al anului curent, fluxul de investiţii fiind de 4,8 miliarde de lei, creştere care, conform lui Lazăr, denotă o mai mare încredere a oamenilor de afaceri în perspectiva dezvoltării afacerilor.

MInistrul Economiei a afirmat, de asemenea, că evoluţiile economice din ultimii ani au început să se reflecte şi asupra nivelului de trai al populaţiei. Respectiv, ponderea persoanelor sărace a constituit 21,9% şi a fost în scădere faţă de 2009 cu 4,4 puncte procentuale.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *