Actualitate

„Le-a ajuns cuțitul la gât”. Fermierii ies marți la proteste

Marți, 20 septembrie, Asociația Forța Fermierilor reiterează că organizează un protest economic de avertizare în teritoriu, la care vor participa agricultorii cu tehnica și utilaj agricole, informează CURENTUL

„Revendicările noastre nu s-au schimbat. În condițiile când sectorul agrar este profund afectat concomitent de secetă, embargou rusesc, scumpirile exorbitante la resursele necesare producerii agricole și prețuri derizorii la materia primă, organizația noastră în continuare insistă asupra deciziei Comisiei Situații Excepționale, care ar legifera:

  1. amânarea plăților scadente față de creditori fără calcularea penalităților pentru agricultorii afectați (cu excepția plăților de arendă pentru terenuri agricole);
  2. utilizarea unor instrumente fiscale în vederea sprijinirii producătorilor agricoli afectați, în special acordarea dreptului de utilizare a TVA din cont pentru achitarea impozitelor și contribuțiilor;
  3. adresarea către partenerii externi pentru identificarea resurselor financiare în scopul achitării compensațiilor fermierilor afectați”, au declarat fermierii.

De asemenea, ei au menționat că, cu părere de rău, în pofida unor declarații din partea demnitarilor de stat și înțelegerilor verbale, problemele menționate așa și nu au găsit conturare juridică, iar Prim-ministrul timp de o lună refuză să discute subiectele respective cu reprezentanții organizațiilor de agricultori.

Astfel, pe acest fundal, fermierii deja sunt presați financiar de băncile și furnizorii de inputuri, precum și de inspectoratul fiscal, ceea ce va periclita enorm procesul efectuării lucrărilor agricole de toamnă/primăvară și sporește semnificativ riscul falimentării miilor de fermieri mici și mijlocii din satele noastre.

„În situația în care la moment este în toi recoltarea culturilor de grupa a doua, precum și a fructelor și strugurilor, după consultări democratice cu organizațiile teritoriale, Asociația Forța Fermierilor a decis că protestul va fi organizat zonal, în câteva regiuni și cu staționarea unui număr limitat de unități de tehnică și utilaj agricole.

Sperăm că după manifestația de mâine vom vedea un progres real în realizarea revendicărilor noastre. În cazul în care semnalul nostru nu va fi auzit de autoritățile abilitate, ne rezervăm dreptul pentru alte acțiuni de protest, inclusiv cu deplasarea tehnicii agricole în capitală”, au subliniat fermierii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Cei mai mari evazionisti.
    Daca se poate statul sa vina sa are, sa cultive, sa recolteze, sa vanda. Ei cu profitul.
    Ferme de 2-3 mii hectare au doi angajati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *