CSI / Rusia

(Le Monde) Cât timp rușii îşi mai spală rufele în râu, ei sunt departe de Occident

De exemplu, la începutul lunii noiembrie, ministrul Dezvoltării Economice al Rusiei, Alexei Uliukaiev a afirmat că indicatorii macro sunt în îmbunătăţire şi că previziunile anului trecut cu privire la declinul economiei, par să fi fost exagerate.

Cu toate acestea, pentru majoritatea ruşilor, situaţia rămâne dificilă, după cum reiese din nivelul redus al consumului, al băncilor falimentare, angajaţilor trimişi în şomaj tehnic etc.

O mărturie online a vieţii cotidiene în Rusia este şi site-ul dedicat achitiilor publice, unde postează anunţuri de licitaţii toate autorităţile locale din Rusia. O astfel de licitaţie a trezit indignarea deputatului rus Dmitri Gudkov, scrie Le Monde.

Recent, administraţia regiunii Kostroma a postat pe site anunţul privind cumpărarea şi amenajarea pe malul unui rău local a unor posturi pentru spălarea rufelor în râu. Caietul de sarcini expune detaliat, pe 24 de pagini, o mulţime de detalii birocratice şi spune că amenajarea de pe râu trebuie să conţină zece găuri-copci, construcţia de podeţe din lemn cu suprafaţă anti-alunecare şi a unor garduri. De asemenea, una dintre copci va fi utilizată pentru scăldatul de Bobotează.

„Altfel spus, dacă în Occident oameni stau la cozi după un nou smartphone, în Rusia aceleaşi cozi vor fi la copcile de spălat rufe. Nu e nici măcar secol XIX, este mult mai vechi”- spune Dmitri Gudkov. Deputatul a constatat şi alte licitaţii de achitii publice, în special – în Veliky Ustyug – patria lui Moş Gerilă (în Rusia).

Astfel de achiziţii publice indică absenţa sistemelor de apă curentă în multe regiuni ale vastului „imperiu rus”, subliniază Le Monde. Potrivit raportului, ONG WaterAid pentru 2015, 27,8% din populaţia Rusiei nu are acces la o toaletă. Mai mult de 15% din ruşi încă mai trăiesc sub pragul sărăciei, iar în unele regiuni această cifra ajunge la 35%, notează publicaţia.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *